Върховният съд на Израел забави основното изслушване на съдебната реформа, след като главният прокурор се противопостави на плана

...
Върховният съд на Израел забави първото от трите основни изслушвания
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел забави първото от трите основни изслушвания относно законността на съдебната реформа, ръководени от крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху, след като главният прокурор на страната изрази твърдо противопоставяне на плана

От ЮЛИЯ ФРАНКЕЛ 5 септември 2023 г., 12:46 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Върховният съд на Израел отложи във вторник първото от трите основни изслушвания относно законността на съдебната реформа, оглавявана от крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху, след като главният прокурор на страната изрази твърдо противопоставяне на плана.

За осемте месеца, откакто коалицията пое властта, министърът на правосъдието Ярив Левин, съюзник на Нетаняху, отказа да свика комисията, която избира националните съдии, оставяйки множество съдийски длъжности отворени в цялата страна.

Адвокатите на главния прокурор Гейл Бахарав-Миара сега ще се противопоставят на съветника на министъра на правосъдието в съда, ситуация, която според експерти е изключително изключителна.

Левин, ключов архитект на ремонта, се стреми да промени състава на комисията за подбор, за да даде на крайнодясната управляваща коалиция на Нетаняху последната дума при назначаването на съдии , част от по-широка реформа на съдебната система, предложена от правителството на Нетаняху.

Преди съдът да отложи изслушването с 12 дни, петиции, оспорващи отказа на Левин, трябваше да бъдат изслушани в четвъртък. При нормални обстоятелства, казаха експерти, позицията на Левин щеше да бъде представена от главния прокурор.

Но след като Бахарав-Миара даде да се разбере, че се противопоставя на ремонта и позицията на Левин, той поиска изслушването да бъде отложено, за да има време да потърси независим адвокат.

„Всичко това е много изключително“, каза Амихай Коен, професор по конституционно право и старши сътрудник в Израелския институт за демокрация, мозъчен тръст в Йерусалим. До встъпването в длъжност на сегашното правителство, каза той, главният прокурор и правителството рядко заемат отделни позиции. „Обикновено има диалог, в който се приема единна позиция“, каза той.

Върховният съд отложи изслушването до 19 септември.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">В декларация до съда в понеделник Бахарав-Миара каза, че действията на Левин са довели до множество свободни позиции. Ако комисията за подбор не бъде свикана до края на годината, според подаването , ще има над 53 свободни съдийски места в цялата страна — над 5% от националния състав.

Левин има време до неделя да си осигури независим адвокат и да представи позицията си на Съд.

Изслушването е едно от трите ключови дела, които Върховният съд на Израел ще гледа този месец относно законността на съдебната реформа. Решенията на съдебната власт могат да поставят началото на конституционна криза, ако правителството на Нетаняху избере да не се подчини на решенията.

Най-известният случай е насрочен за 12 септември, в който съдът ще изслуша оспорванията на коалицията ход през юли за премахване на „стандарта за разумност“.

Стандартът се използва от Съда за отмяна на парламентарни решения и назначения въз основа на това, че са неразумни.

Коалицията на Нетаняху — доминирана от религиозни и ултранационалистически партии — казва, че неизбраните съдии в страната притежават твърде много власт и трябва да бъдат овладени. Критици на реформата, които представляват широка част от израелското общество казват, че планът ще унищожи системата на контрол и баланс на страната и ще концентрира властта в ръцете на Нетаняху и неговите съюзници.

За над осем месеци десетки хиляди израелци излязоха на улиците, за да протестират срещу ремонта, отбелязвайки най-продължителните демонстрации, които страната някога е виждала.

Коалицията казва, че съдиите не трябва да им бъде позволено да отменят ключови решения на избрани служители. Критиците на правителството казват, че премахването на стандарта за разумност отваря вратата за корупция и неправилно назначаване на неквалифицирани приближени на важни позиции.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР