Върховният съд на Израел отмени спорната съдебна реформа, която предизвика

...
Върховният съд на Израел отмени спорната съдебна реформа, която предизвика
Коментари Харесай

Върховният съд нанесе удар на Нетаняху като отмени съдебната му реформа

Върховният съд на Израел анулира противоречивата правосъдна промяна, която провокира всеобщи митинги против държавното управление на Нетаняху. Промяната щеше да ограничи пълномощията на съда при анулацията на закони, които той смята за противоконституционни. В същото време израелските самолети и танкове ускориха ударите в южната част на Газа през нощта, откакто от отбранителните сили (ЦАХАЛ) оповестиха, че ще отдръпват част от войските си. 

Спорната правосъдна реформа 

Аргументирайки се с заплаха от съществено подкопаване на демократичните устои на Израел, висшите съдии взеха решение да отхвърлят нормативния акт, който на процедура щеше да ограничи личните им пълномощия, като ги лиши от правото да анулират решения на държавното управление, в случай че преценяват, че те са голословни. 

Критиците считат, че решението е удар по позициите на Нетаняху и това би подкопало съществено демокрацията в страната, като отслаби правосъдната система. 

Проектът за промяна докара до продължителни всеобщи митинги, по време на които кабинетът на Нетаняху беше подложен на сериозен вътрешен и интернационален напън. Стотици хиляди протестиращи излизаха по улиците с апели за анулация на промените и с искане за оставката на премиера Бенямин Нетаняху. 

Споровете към препоръчаните промени в правосъдната система задълбочиха още повече религиозните, етническите и класовите несъгласия в Израел, внесоха ерес и безпорядък в армията, навредиха на израелската валута шекела и на връзките със съдружниците, показва " Гардиън ".

Военните дейности

Израелските самолети и танкове са засилили ударите в южната част на Газа през нощта, споделят локалните поданици, откакто ЦАХАЛ разгласи проектите си да изтегли някои войски. Според Съединени американски щати този ход алармира за последователно прекосяване към интервенции с по-ниска активност в северната част на анклава. Израел твърди, че войната в Газа ще продължи, само че ще понижи военните дейности в северната част на Ивицата.

Военноморските сили и сухопътните войски са разпознали сътрудници на " Хамас ", които са залагали взривни устройства по крайбрежието и околните здания, оповестяват от ЦАХАЛ.

" Флотът, военновъздушните сили и сухопътните войски са блъснали и умъртвили оперативните чиновници и са унищожили взривните устройства ", допълват от Израелските отбранителни сили.

Южно от град Газа, 179-та аварийна бронирана бригада е забелязала трима сътрудници на терористичната формация да влизат в постройка, за която е известно, че се употребява от " Хамас ".

Боен аероплан на Индийските военновъздушни сили е блъснал постройката, убивайки оперативни чиновници вътре. ЦАХАЛ споделя, че са били видяни няколко вторични гърмежа, което демонстрира, че постройката е била употребена като оръжеен склад.

Също по този начин в централната част на Газа 646-та аварийна парашутна бригада е разкрила оръжейна лаборатория на " Хамас " и ракетни установки с огромен обхват.

В региона на Ал-Бурейдж войските на бригадата " Голани " са разкрили няколко ракети, които са били скрити покрай учебно заведение на Агенцията на Организация на обединените нации за помощ и работа за палестинските бежанци в Близкия изток.

В Хан Юнис, в южната част на Газа, парашутната бригада е атакувала няколко обекта на терористичната формация и е нахлула в жилища, където " Хамас " съхранява оръжия.

Войските на 261-ва бригада са умъртвили десетки оперативни чиновници на " Хамас " в региона на Джабалия. ЦАХАЛ споделя, че някои от оперативните лица са се опитвали да заложат експлозиви, управлявали са дронове, а други са били въоръжени.

Офицер от запаса на Израелските отбранителни сили е бил тежко ранен по време на нощно нахлуване в град Аззун на Западния бряг. 

По време на нападението войските на ЦАХАЛ от 8211-и авариен батальон  са умъртвили четирима въоръжени терористи, които били атакували войските с експлозиви и пукотевица от барикадирана къща.

След като са локализирали постройката, в която са се криели четиримата терористи, бойците са почнали замяна на огън, в резултат на който един от бойците е бил ранен. Той е евакуиран в болница и фамилията му е осведомено, споделиха военните.

ЦАХАЛ прибавя, че на други места в Западния бряг израелските бойци, войските на граничната полиция и организацията за сигурност Шин Бет са арестували седем търсени обвинени и са конфискували нелегално добити оръжия.

От началото на войната войските на Израелските отбранителни сили, настоящи на Западния бряг, са арестували повече от 2 550 обвинени, от които за към 1 300 е открито, че имат връзки с " Хамас ".

 

Инфо: OFFNews.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР