Върховният съд на Испания реши председателката на каталунския парламент Карме

...
Върховният съд на Испания реши председателката на каталунския парламент Карме
Коментари Харесай

Искат 150 000 евро гаранция за шефката на каталунския парламент

Върховният съд на Испания реши председателката на каталунския парламент Карме Форкадел да бъде пусната под гаранция от 150 000 евро, до момента в който трае следствието против нея за ролята й в оповестяването на независимостта на региона, съобщи Ройтерс, цитирайки мадридския вестник "Ел Паис ". Тя ще остане в ареста, до момента в който гаранцията не бъде платена.

За четирима от арестуваните дружно с Форкадел каталунски депутати, които сами се явиха в съда по изпратената им призовка, съдът дефинира гаранция от по 25 000 евро, а петият ще бъде освободен без гаранция, само че при известни условия, заяви неназован от Ройтерс правосъден източник.
Говорителка на съда отхвърли да разяснява решението.

Прокурорът бе изискал арест за Форкадел и за трима от депутатите и освобождение на другите двама при избрани условия.

Форкадел и петимата районни депутати дадоха през днешния ден показания пред Върховния съд по отношение на обвинявания в противодържавна активност, протест и корист с държавни средства. Според правосъдни източници, представени от Ройтерс, шефката на каталунския парламент е споделила в показанията си, че декларацията за самостоятелност от 27 октомври не е била законово обвързваща като документ.

Престъпленията, по които са разследвани каталунските депутати, са наказуеми съгласно испанските закони с до 30 години затвор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР