Върховният съд на Индия постанови, че изневярата и прелюбодейството вече

...
Върховният съд на Индия постанови, че изневярата и прелюбодейството вече
Коментари Харесай

Изневярата в Индия вече не е престъпление

Върховният съд на Индия постанови, че изневярата и прелюбодейството към този момент не е закононарушение, оповестява БиБиСи.

158-годишният закон от колониалната ера планува, че всеки мъж, който е правил секс с омъжена жена без разрешението на нейния брачен партньор, е отговорен за закононарушението невярност.

Не е ясно какъв брой мъже са били наказателно преследвани по закона от неговото приемане до момента - няма налични данни.

Вносители на петиция оспориха закона, изтъквайки, че е случаен и дискриминационен по отношение на мъжете и дамите.

Това е вторият закон от колониалната ера, който беше анулиран от Върховния съд този месец - той също по този начин анулира 157-годишния закон, който дейно инкриминираше гей секса в Индия.

Докато четеше решението на съда по отношение на изневярата, съдията Дипак Мисра уточни, че макар че тя би могла да бъде съображение за цивилен каузи като бракоразвод, " тя не може да бъде закононарушение ".

През предишния август Джоузеф Шайн, 41-годишен индийски предприемач, живеещ в Италия, подаде молба до Върховния съд за анулация на закона.

" Омъжените дами не са специфичен случай за задачите на преследването за невярност. Те не са по никакъв метод сложени друго от мъжете ", се акцентира в молбата на Джоузеф Шайн.

Законът, уточни Шайн, също по този начин " индиректно дискриминира дамите, поддържайки погрешно презумпцията, че дамите са благосъстоятелност на мъжете ".

Правителството на Индия обаче се опълчи на молбата, настоявайки, че изневярата би трябвало да остане незаконно действие.

" Отмяната на законите за изневярата ще окаже въздействие на светостта на браковете. Узаконяването на изневярата ще навреди на брачните връзки ", акцентира пред съда държавен консултант, добавяйки, че " индийските нрави отдават първостепенно значение на институцията и светостта на брака ".

Законът не позволяваше на дамите да подават тъжба против изневеряващ брачен партньор. Човек, упрекнат в невярност, можеше да бъде изпратен до 5 години в пандиза, да заплати санкция или и двете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР