Върховният съд на Европейския съюз отхвърли жалбата на руския олигарх

...
Върховният съд на Европейския съюз отхвърли жалбата на руския олигарх
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отказа да отмени санкциите срещу Роман Абрамович

Върховният съд на Европейския съюз отхвърли жалбата на съветския олигарх Роман Абрамович против глобите, наложени му след началото на съветската инвазия в Украйна.

Съдът постанови, че ограниченията са законосъобразни и би трябвало да продължат да работят.

" Санкциите не са безпричинно и непропорционално нарушаване на главните му права “, се споделя из решението на Съда на Европейския съюз в сряда.

Абрамович " не е съумял да потвърди ", че е бил нелегално включен в листата на глобите против Русия.

Бившият притежател на футболен клуб " Челси " оспори глобите, като изиска обезщетение от 1 млн. евро за компенсиране на вредите, нанесени на репутацията му.

Олигархът се оправдава с това, че е получил година, преди Русия да нападне Украйна на 24 февруари 2022 година А органиченията, наложени му поради войната, включително конфискуване на активи, запориране на банкови сметки и възбрана за пътешестване в Европейски Съюз, нарушавали главните му права като европейски жител.

През март 2022 година против Абрамович бяха наложени наказания за това, че се е възползвал финансово от околните си връзки с съветския президент Владимир Путин.

По същото време и Англия запорира имуществото на още седем съветски олигарси, измежду които беше и той.

Всички му активи в страната са блокирани, неразрешено му е да прави транзакции с английски жители или компании. Въведена е и възбрана за влизане на територията на страната.

Санкциите против Абрамович са част от по-широки ограничения, „ ориентирани към увеличение на натиска върху Русия и цената на дейностите на последната за подкопаване на териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна ", декларира съдът, представен от Европейското издание POLITICO.

Абрамович твърди, че " няма опция да въздейства върху вземането на решения от което и да е държавно управление, в това число Русия, и по никакъв метод не се е облагодетелствал от войната в Украйна ", съгласно изказване, представено Ройтерс.

Всъщност - още в първите седмици на нашествието той реши да посредничи в опит за мирни договаряния сред Москва и Киев благодарение на Реджеп Тайип Ердоган, които обаче се провалиха.

The Wall Street Journal отбелязва, че Роман Абрамович не е единственият съветски милиардер, който претендира по правосъден ред анулация на наложените им европейски наказания. Олигарсите Алишер Усманов, Пьотр Авен и Михаил Фридман вършат същото. Засега няма развиване по техните каузи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР