Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да

...
Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да
Коментари Харесай

В САЩ разрешиха първата екзекуция чрез задушаване с азотен газ

Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни чиновници да извършат първата екзекуция на пандизчия в Съединени американски щати посредством задушаване с азотен газ, съобщи Ройтерс.

През август основният прокурор на Алабама – републиканецът Стив Маршал, изиска от съда да позволи на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, наказан за ликвидиране през 1998 година

Смъртоносното обгазяване включва слагане на маска на лицето на наказания, обвързвана с цилиндър с азот, тъй че да бъде лишен от О2.

58-годишният Смит е един от единствено двама наказани на гибел в Съединени американски щати, оживели след опит за екзекуция, откакто през ноември щатът Алабама не съумя да извърши неговата по-рано планувана екзекуция посредством смъртоносна инжекция.

Адвокатите на Смит споделиха, че протоколът за обгазяване, който не е тестван, може да наруши възбраната в конституцията на Съединени американски щати за „ жестоки и необикновени санкции “ и всевъзможен втори опит за изтезанието му би бил противоконституционен. 

В малко предписание, издадено в сряда, съдът, в който всички магистрати са републиканци, постанови, че губернаторката на Алабама Кей Айви би трябвало да дефинира дата за изтезанието на Смит. Двама съдии не са били съгласни с това решение, а един си е направил отказ. Говорител на Айви, която също е републиканка, сподели, че офисът й към момента не е определил дата, написа Българска телеграфна агенция.

Повечето изтезания в Съединени американски щати се правят благодарение на смъртоносни дози от барбитурат, само че някои щати мъчно се снабдяват с нужните медикаменти поради закон на Европейския съюз, забраняващ на фармацевтичните компании да продават субстанции, които могат да се употребяват при изтезания в пандизите, и ги принуждават да обмислят потреблението на други способи. Щатите Оклахома и Мисисипи също са одобрили изтезания посредством задушаване с азот, само че към момента не са тествали метода.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР