Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел се

...
Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел се
Коментари Харесай

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел се надява на за разрешаване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища, оповестява " Файненшъл таймс ".

Очаква се тя да деблокира доставките на храни за международните пазари, лимитирани от войната на Русия.

Руската инвазия и офанзивите против черноморското крайбрежие на Украйна отрязаха достъпа на корабите до пристанищата на страната и по този начин бяха блокирани милиони тонове зърно. Това ускори опасенията от огромна продоволствена рецесия.

Борел изрази вяра, че тази седмица ще бъде допустимо да се реализира съглашение за деблокиране на Одеса и други украински пристанища.

" Животът на хиляди, повече от хиляди - десетки хиляди души, зависи от това съглашение. Това не е дипломатическа игра. Това е въпрос на живот и гибел за мнозина " , акцентира топ дипломатът на Европейски Съюз.
 Гутериш е окуражен от срещата за украинското зърно
Гутериш е окуражен от срещата за украинското зърно

Все още няма съглашение, само че е направена значима стъпка напред

Изявлението си той направи преди срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз.

Очаква се на срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба да даде настояща информация за договарянията сред Украйна, Русия и Турция по отношение на напъните за реализиране на договорка за експорт на зърно, осведоми почитан чиновник на Европейски Съюз.

Дипломатическите старания за деблокиране на износа на зърно напреднаха през последните седмици. Руският президент Владимир Путин ще се срещне с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в Техеран на следващия ден, където може да бъде подписано съглашение за достъп до Черно море.
 Турция: Постигнато е съглашение за доставките на украинско зърно
Турция: Постигнато е съглашение за доставките на украинско зърно

На срещата в Истанбул с представители на Организация на обединените нации, Русия и Украйна

Преговорите с посредничеството на Организация на обединените нации предходната седмица реализираха съобщи генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

Организация на обединените нации и Турция се опитваха да посредничат в полемиките за рестартиране на основния експорт на зърно от Украйна от повече от месец. Но напрежението набъбна поради, които Москва отхвърля: Министерството на външните работи на Украйна пресмята, че съветските сили са заграбили минимум 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Украйна разпали очакванията за увеличение на износа на зърно макар съветската обсада на черноморските пристанища, като разгласи, че
 Зеленски разгласи прогрес в договарянията за зърното
Зеленски разгласи прогрес в договарянията за зърното

След края на срещата в Турция с подредничеството на Организация на обединените нации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР