Върховният представител в областта на външната политика и сигурността на

...
Върховният представител в областта на външната политика и сигурността на
Коментари Харесай

ЕК предлага Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС

Върховният представител в региона на външната политика и сигурността на Европейски Съюз Фредерика Могерини разгласи, че Европейска комисия няма желание да отваря нови глави за договаряния с Анкара.

Още по тематиката
България и Македония ще сплотяват електроенергийния си пазар

Очаква се търговията с ток в сегмента " Ден напред " сред двете страни да стартира през 2019 година
17 апр 2018
EUobserver: Македония и Албания напредват към Европейски Съюз, договарянията с Турция остават замразени
от Дневник,17 апр 2018 Европейската комисия (ЕК) предложи на страните членки да одобрят започването на договаряния за участие с Македония и Албания. Решението ще бъде взето през юни, като към момента не е ясно дали Европейска комисия ще получи утвърждение.

Има и подозрения

Гърция може да наложи несъгласие на преговорете с Македония поради към момента продължаващия спор сред двете страни за името на страната. Франция и Германия пък показват подозрение за Албания поради високото равнище на престъпността в страната.

По време на представянето на така наречен пакет за разширението, който наблюдава напредъка на страните, които договарят за участие – Турция, Сърбия и Черна гора, по този начин и на тези, които се надяват да стартират договаряния – Македония, Албания и тези, които към момента нямат статут на кандидатки – Босна и Херцеговина и Косово, висшият представител в региона на външната политика и сигурността на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят по разширението Йоханес Хан непрекъснато подчертаваха, че Европейска комисия е извънредно строга в оценките си и няма да допусне в Европейски Съюз неподготвени страни. " Нашата политика е да изнасяме сигурност и непоклатимост, а не да внасяме и това непрекъснато би трябвало да припомняме на нашите жители ", сподели Хан.

Преговорите с Турция са замразени

Преговорите с Турция обаче са замразени. Могерини сподели, че Европейска комисия няма желание да отваря нови глави за договаряния с Анкара. Тя обаче акцентира, че връзките на Европейски Съюз с Турция надалеч надвишават политиката на разширението, и похвали страната за триумфа й с настаняването на повече от 3.5 млн. бежанци от Сирия.

Причината Европейска комисия да утвърди началото на договаряния с Македония е оценката й, че страната дефинитивно е преодоляла рецесията от 2001 година По отношение на стопанската система оценката е, че страната има добър прогрес към реализиране на функционираща пазарна стопанска система (България също стартира договарянията, без да бъде квалифицирана като пазарна икономика). Европейска комисия заключава и че страната има прогрес в битката с проведената престъпност и корупцията, само че към момента няма действителни достижения. Европейска комисия акцентира и триумфа на Македония да реши районните си разногласия както с България, по този начин и с Гърция. В последния случай се показва преименуването на няколко обекта в Македония.

Въпреки рекомендацията за договаряния оценката за Албания е много по-негативна. Подчертава се, че равнището на политическа поляризация продължава да остава високо и че страната към момента не е изцяло готова да реформира обществената си администрация. В региона на битката с престъпността и корупцията се показва, че корупцията е необятно публикувана, само че няма неоправдателни присъди. Както и в тази ситуация с Македония, за страната е открито, че към момента не е пазарна стопанска система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР