Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел е

...
Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел е
Коментари Харесай

Борел заяви, че Русия изпълнява договорите по доставките на газ в Европа

Върховният представител по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел е декларирал, че Русия в общи линии извършва отговорностите си по доставките на природен газ в Европа. Той обаче е изразил и безпокойство, че, отказвайки се да усили доставките на синьото гориво, Русия се пробва да оказва напън върху Европейски Съюз за по-бързото лицензиране на " Северен поток - 2 ".

" Строго видяно, Русия извършва своите отговорности по доставките на природен газ, само че доста специалисти преглеждат отхвърли й да усили размера на експорта към Европа или да запълни принадлежащите на " Газпром " складове като средство за оказване на напън върху Европейски Съюз ", е отбелязал Борел.

" Газпром " деликатно управлява, по неговите думи, " размерите на доставките на синьото гориво в Европа, с цел да не се намали цената на газа ". Такъв един метод може да се изясни и с желанието на Москва да принуди Европейски Съюз да издаде позволение на стартирането в употреба на   " Северен поток - 2 ", споделя Борел. Той припомня, че Русия обезпечава 40% от потребностите в Европейски Съюз от естествен  газ. Европейският съюз " зависи от импорта " на съветски газ, а стопанската система на Русия се нуждае от приходите от нашия внос на енергоресурси, установи Борел.

Сертификацията на газопровода е спряна, защото операторът Nord Stream 2 AG с щаб квартира в Швейцария, би трябвало да записва дъщерно сдружение в Германия. Засега това не се е случило, тъй че сертификацията не може да  продължи. От Министерството на стопанската система на Германия в петък обявиха, че употребата на " Северен поток - 2 " е допустима единствено след завършването на сертификацита, само че надали тя ще бъде приключена през януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР