Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Жозеп Борел посети фронтовата линия в Източна Украйна

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел посети през днешния ден фронтовата линия на войната в Източна Украйна сред държавните сили и подкрепяните от Русия сепаратисти - аудиенция, която Киев приветства като демонстрация на взаимност с него против опасността от нова огромна военна борба с Москва, заяви Ройтерс.

Жозеп Борел хвърча с хеликоптер до източната Луганска област. Това е първото посещаване на висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността в региона от началото на спора през 2014 година, отбелязва Ройтерс. Агенцията дефинира визитата като част от дипломатическите старания на Запада в поддръжка на Украйна.

" Едно доста навременно посещаване на фона на съветския шантаж, ескалация и закани ", съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, който съпровожда Борел.

" Украйна има поддръжката на Европейския съюз в противодействието на съветската експанзия. Всъщност тази поддръжка е най-силната от 2014 година ", изрази убеденост Кулеба.

Борел се срещна с бойци и цивилни в Източна Украйна преди да отлети назад за столицата Киев, където се чака да организира на следващия ден диалози с президента Володимир Зеленски.

" В изискванията на засилено скупчване на войски от страна на Русия съм тук, с цел да покажа поддръжката на Европейски Съюз за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и да поддържа непрекъснатите старания за промени, които са от основно значение за резистентност ", написа Борел в Туитър.

Украйна се пробва през последните седмици да ускори поддръжката, която получава от западните си съдружници, на фона на обвиняванията против Русия, че е струпала десетки хиляди бойци наоколо до границите ѝ в подготовка за допустима огромна военна атака.

Москва отхвърля американските изказвания, че възнамерява навлизане в Украйна, и на собствен ред упреква Киев, че укрепва личните си сили в източната част на страната.

Във вторник Вашингтон съобщи, че е налице мощен консенсус в Европа що се отнася до последствията за Русия, в случай че тя провокира ескалация на спора с Украйна.

Отношенията сред Киев и Москва се сринаха, откакто Русия анексира Крим през 2014 година и подкрепяни от нея сепаратисти завзеха територии в Източна Украйна, които Киев желае да си върне.

Москва желае гаранции, че НАТО ще спре своето разширение на изток и ще приключи военното си съдействие с Украйна и Грузия, които имат териториални разногласия с Русия, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР