Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност
Коментари Харесай

ЕС готви мерки срещу Прищина, ако премиерът Курти не успокои напрежението

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурност Жозеп Борел е показал на страните членки предложение за ограничения, които би трябвало да бъдат въведени, в случай че министър председателят на Косово Албин Курти не предприеме стъпки за деескалация на обстановката в Северно Косово, заяви Радио Свободна Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред препоръчаните ограничения, които Борел е показал, е прекратяване на изпращането на предложения за събития на високо ниво и двустранни визити на Косово, с изключение на за срещите, ориентирани към разрешаване на рецесията в северната част на страната. 

Предлага се и понижаване на наличието на обществени събития, свързани с финансовото съдействие с Европейски Съюз, на които участват и членове на държавното управление на Косово.

Борел предлага още прекъсване на забележителното финансиране от страна на Европейски Съюз, започвайки от прекратяване на утвърждението и осъществяването на предлагането, което Косово показа в последния кръг на Инвестиционния проект за Западните Балкани, както и прекратяване на някои подкомитети сред Европейски Съюз и Косово в границите на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово стачкуват всеки ден от 26 май насам пред постройките на общините, в които бяха определени албански кметове. Ситуацията там е релативно спокойна след 29 май, когато се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано удостовери през днешния ден пред Танюг, че кабинетът на Борел е показал пред страните членки на Европейски Съюз „ план за ограничения, които би трябвало да се вкарат, в случай че министър председателят Курти не предприеме съответни и незабавни стъпки за деескалация на обстановката и понижаване на напрежението “.

„ Последните събития в Северно Косово единствено удостоверяват, че ескалацията продължава, а това не е в полза на Косово и хората в Косово “, акцентира Стано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР