Върховният представител на ЕС за външната политика увери министъра на

...
Върховният представител на ЕС за външната политика увери министъра на
Коментари Харесай

ЕС обвини Русия и Китай в дезинформация, но увери, че не иска студена война

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика увери министъра на външните работи на Китай, че блокът не желае студена война , откакто Общността упрекна Пекин в дезинформационна акция към ковид, осведоми Агенция Франс Прес.

" Казах му: " Не се тревожете, Европа няма да подхваща никаква студена война с Китай ", разгласи Жозеп Борел след диалози с китайския външен министър Уан И.

Днес Европейската комисия разгласи, че Общността ускорява битката с дезинформацията . Брюксел показва Русия и Китай като двата съществени източника на дезинформация.
 Русия и Китай популяризират подправени вести, с цел да отслабят Европа
Русия и Китай популяризират подправени вести, с цел да отслабят Европа

Русия и Китай отхвърлят обвиняванията

Оценката на постигнатото в битката с дезинформацията към пандемията от ковид и препоръчаните бъдещи дейности са в отговор на предоставената от европейските водачи през март 2020 година задача за решителна битка с дезинформацията и за подсилване на устойчивостта на европейските общества. Пандемията от ковид бе съпроводена от масирана вълна от погрешна или подвеждаща информация, в това число опити за оказване на въздействие върху европейските жители и вмешателство от външни на Европейски Съюз субекти във вътрешноевропейските диспути.

" Дезинформацията по време на пандемията от ковид е смъртоносна. Наш дълг е да защитим своите жители, като им посочим погрешната информация и разобличим тези, които ги подвеждат. В днешния все по-технологичен свят, в който мечовете са сменени с клавиатури и целенасочените мероприятия за повлияване, както и акциите за дезинформация са към този момент нормални оръжия за някои държавни и недържавни субекти. Наложително е Европейският съюз да вземе ограничения и да отвърне уместно ", разгласи Борел.

Комисията показва няколко аспекта за реализиране на по-силен и по-устойчив Европейски Съюз:

Разбиране — преди всичко е значимо да се разграничи противозаконното наличие от това, което носи вреди , само че не е нелегално. Освен това е налице размиване на границите сред другите форми на лъжливо или подвеждащо наличие: от дезинформацията, която се дефинира като преднамерена, до неправилната информация, която може да е показана без предумисъл. Мотивите също могат да бъдат най-различни — от целенасоченото осъществяване на мероприятия за оказване на въздействие от страна на задгранични субекти до чисто користни подбуди. Всяко от тези провокации би трябвало да бъде посрещнато уместно. Освен това е нужно повече данни да се дават и подлагат на публичен надзор и да се усъвършенства потенциалът за разбор.
 Пекин се отбрани: Китай е жертва на дезинформация, а не основател
Пекин се отбрани: Китай е жертва на дезинформация, а не основател

Ведомството отговори на отчет на Европейския съюз, в който се твърди, че има " обилни доказателства " за секрети китайски интервенции

Комуникация — по време на рецесията Европейски Съюз засилва работата си по осведомление на жителите по отношение на рисковете и ускори съдействието си с други интернационалните субекти против дезинформацията. Публикуваните от Комисията опровержения на митовете към ковид са били прегледани над 7 милиона пъти. Европейската работа за външна активност (ЕСВД), дружно с Комисията, ускори стратегическата връзка и обществената дипломация в трети страни, в това число в прилежащите на Европейски Съюз страни. Чуждестранни субекти и някои трети страни, по-специално Русия и Китай, се пробваха целеустремено да повлияят и организираха акции по дезинформация в Европейски Съюз, в нейните прилежащи страни и в международен мащаб. Така да вземем за пример, Оперативната група за стратегическа връзка с Източното съседство към ЕСВД разкри и разобличи над 550 дезинформационни стандарти от прокремълски източници и ги разгласява на уеб страницата EUvsDisinfo.

Сътрудничеството има извънредно значима роля в битката с дезинформацията:
с Европейския парламент и Съвета и сред институциите на Европейски Съюз и страните членки по откритите канали, като да вземем за пример системата за ранно предизвестие и интегрираните договорености на Европейски Съюз за реакция на политическо ниво при рецесии. Тези канали ще бъдат доразвити, с цел да се укрепи потенциалът и да се подобрят анализът на риска и докладването на извънредно значима информация в положение на рецесия. с интернационалните сътрудници , измежду които са СЗО, страните от Г-7 в границите на Механизма за бързо реагиране, страните от НАТО и други. Това докара до засилен продан на информация, действия и най-хубави практики. Сътрудничеството следва да се задълбочи за един по-адекватен отговор на задграничното пробутване на въздействие и дезинформация. Европейски Съюз ще окаже по-силна поддръжка и подпомагане на представителите на гражданското общество, самостоятелните медии и публицистите в трети страни по линия на пакета " Екип Европа ", както и на напъните за наблюдаване на нарушаванията на свободата на печата и застъпничеството за по-безопасна медийна среда. Освен това, доста консуматори бяха подведени да закупят на повишени цени безполезни или евентуално рискови артикули и платформите отстраниха милиони неточни реклами. В битката с практиките, които нарушават законодателството за отбрана на потребителите, Комисията ще продължи да си сътрудничи с онлайн платформите и да поддържа мрежата за съдействие в региона на отбраната на потребителите, формирана от национални органи.
Прозрачност — Комисията следи от близко дейностите на онлайн платформите в сходство с Кодекса за държание по отношение на дезинформацията. Необходими са спомагателни старания, нараснала бистрота и по-голяма отчетност:
платформите следва да показват месечни отчети с по-подробни данни по отношение на дейностите им за насърчаване публикуването на авторитетно наличие и за ограничение на дезинформацията за ковид и на обвързваните с нея реклами. Те следва също по този начин да засилят съдействието си с проверителите на обстоятелства — във всички страни членки и на всички езици — и с анализаторите, както и да бъдат по-прозрачни по отношение на методите, по които ползват своите политики за осведомление на потребителите, които са наранени от дезинформация. Комисията настоятелно приканва и други заинтригувани страни, които към момента не са подписали кодекса, да вземат участие в тази нова стратегия за докладване. на основата на постигнатото от новосъздадената Европейска обсерватория за цифрови медии, Европейски Съюз ще окаже по-сериозна поддръжка на проверителите на обстоятелства и анализаторите .
Ако желаеме да отговорим уместно на дезинформацията, би трябвало да подсигуряваме свободата на словото и плурализма на демократичния спор , отбелязва Комисията и добавя, че рецесията сподели, че свободните и самостоятелни медии съставляват съществена услуга, тъй като обезпечават на жителите надеждна и тествана информация, която спомага за спасяването на живот. Европейски Съюз ще ускори поддръжката си за самостоятелните медии и публицисти в Европейски Съюз и по света. Комисията приканва страните членки да положат спомагателни старания, с цел да подсигуряват, че публицистите могат да работят безвредно, и с цел да се възползват оптимално от икономическите ограничения на Европейски Съюз и от пакета от ограничения за възобновяване, с цел да окажат поддръжка на медиите, които са били съществено наранени от рецесията, при съблюдаване на тяхната самостоятелност.
 Коронавирус: Европейски Съюз
Коронавирус: Европейски Съюз " гледа да не се конфронтира с Китай по отношение на жертвите "

За разлика от Съединени американски щати и Англия

Разширяването на опциите и правата на жителите и повишението на тяхната информираност, както и на устойчивостта на обществото допуска техният глас да се чува в демократичния спор посредством отбрана на достъпа до информация и на свободата на словото, насърчаване на медийната и осведомителната просветеност на жителите, в това число на сериозното мислене и цифровите умения. Това може да се реализира посредством планове за медийна просветеност и поддръжка за организациите на гражданското общество.

Европейският съюз интензивно се бори с дезинформацията от 2015 година

В края на април се появи информация, че Китай се е опитал да блокира отчет на Европейски Съюз, в който Пекин се упреква в разпространяване на дезинформация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР