Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на

...
Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на
Коментари Харесай

Борел обвини Израел, че финансира Хамас

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че Израел е подкрепял финансово палестинското коренно придвижване Хамас, с цел да се опълчи на Палестинската самостоятелна власт, оповестява Българска телеграфна агенция.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли обвиняванията на съперниците си в Израел и някои международни медии, че в продължение на години държавното управление му е насърчавало придвижването " Хамас " в Газа. 

" Да, " Хамас " бе финансиран от държавното управление на Израел в опит да се отслаби Палестинската самостоятелна власт, ръководена от " Фатах ", сподели Борел по време на тирада в университета във Валядолид, без да даде повече детайлности по въпроса.

Междувременно Ройтерс заяви, че Европейският съюз е одобрил през днешния ден специфичен пакет от наказания, които ще бъдат наложени на радикалната палестинска формация Хамас, воюваща с Израел. Агенцията добавя, че съгласно въпросната информация първите ограничения ще бъдат подхванати по отношение на шестима души, участващи във финансирането на радикалното ислямистко придвижване. " Това, което вършим в този момент - работихме по него през днешния ден и то ще бъде оповестено в околните часове - е специфичен санкционен режим, засягащ " Хамас ". Направили сме лист с шестима души ", декларира поискалият анонимност представител на Европейски Съюз.

Той е прецизирал за Ройтерс, че шестимата души са жители на арабски и африкански страни и подкрепят финансово Хамас.  Агенцията отбелязва, че с изненадващото си нахлуване над Израел на 7 октомври предходната година, Хамас стана обект на наказателни ограничения от страна на Запада.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР