Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел призова за ускоряване на проекта за военния Шенген

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани през днешния ден за ускорение на плановете, свързани с опциите за пренасяне на военна техника и бойни елементи в Европейски Съюз - така наречен " Военен Шенген ".

Бездействието може да има тежки последствия, предизвести той във връзка възходящото геополитическо напрежение и войната в Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

По неговите думи страните от Европейски Съюз и Европейската комисия би трябвало да дефинират предпочитаните транспортни коридори, по които работата да се форсира. Необходими са също учения, с цел да бъдем подготвени, когато се наложи, добави той.

Борел даде образец, че през днешния ден би имало доста спънки, в случай че би трябвало военно съоръжение да бъде трансферирано сред Германия и Полша. С края на Студената война страните от Европейски Съюз не взеха поради потребностите от напредване на военни сили, в обособените европейски страни съществуват разнообразни правила за секване на границите в такива условия, уточни висшият представител.

Трябва бързо да променим това, настоя Борел. Той означи, че от 2018 година в Европейски Съюз се прави оценка за размера на финансовите средства за обезпечаване на съответната инфраструктура, само че плануваният бюджет след това е бил доста стеснен.

Борел добави, че в Европейски Съюз се работи по стотина плана в 21 страни за общо 1,7 милиарда евро, ориентирани към развиването на инфраструктура с двойна приложимост. Установихме, че това не е задоволително, сподели той. Върховният представител прикани Европейски Съюз да стане кадърен да възпира хакерски атаки по сензитивна инфраструктура.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР