Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Няма да настъпи мир. Борел каза, че е наивно да се спира военната помощ за Украйна

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели пред Европейския парламент, че е " наивно е да се желае от Украйна да спре военните дейности, с цел да свърши войната по-скоро ". " Казвам " наивно ", с цел да не употребявам по-силна дума ", разясни той.

" Ако прекратим военната поддръжка за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи. Това ще бъде изключителна опасност за нашата сигурност. За да реализираме мир, би трябвало да поддържаме военно Украйна още повече ", сподели още Борел, представен от кореспондента на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

Думите на висшия европейски представител идват, откакто предходната седмица от Брюксел българският президент Румен Радев прикани служебният кабинет, назначен от него, даване на военна помощ за Украйна.

“Надявам се, че държавното управление ще прояви разсъдък за в бъдеще това да не се позволява ”, сподели той.

Това стана по време на среща на върха на водачите на страните от Европейски Съюз, в която президент Володимир Зеленски. Киев позицията на българския президент.

на изпращането на военна помощ на Украйна от началото на военната инвазия на Русия, която стартира на 24 февруари 2022 година Той твърди, че по този начин България ще бъде “въвлечена ” във войната. Така той повтаря реториката на съветските управляващи, на фона на обстоятелството, че всички страни в Европейски Съюз, с изключение на Унгария, са дали оръжия и муниции на Украйна, само че не са воюващи.

В изявлението си Борел сподели още, че войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Той посочи, че до момента е направено доста за Украйна - Европейски Съюз и страните от съюза са обезпечили военна помощ за 200 милиарда евро. Но, по думите му, това не е задоволително и би трябвало да се усилят дипломатическите старания.

" Ще прикани Организация на обединените нации да поеме посредническа роля, до момента всички се провалиха в опитите за диалог. Путин изгуби енергийната борба и ще изгуби също моралната и дипломатическата борба ", добави висшият представител.

Той сподели още, че би трябвало да бъде направено всичко допустимо европейското заричане към Украйна да се сбъдне.

" Искаме Украйна да завоюва войната, мястото й е в европейското семейство ", сподели Борел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че комисията ще предложи идващите наказания против Москва да обиден търговски оборот за 11 милиарда евро. По думите ѝ се плануват и наказания против свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война поради предоставяните от Техеран на Москва дронове, употребявани против украинците.

От началото на войната икономическата, филантропичната и военната помощ от Европейски Съюз за Украйна доближава 67 милиарда евро, означи Фон дер Лайен.

" Путин искаше да убие украинската европейска фантазия, само че през днешния ден тя е ускорена. Путин изгуби енергийната война, която самичък стартира, провали се опитът му да ни изнудва ", сподели още тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР