Върховният окръжен съд на Виена освободи от ареста бившия служител

...
Върховният окръжен съд на Виена освободи от ареста бившия служител
Коментари Харесай

Пуснаха австриеца, предал Христо Грозев на руснаците

Върховният областен съд на Виена освободи от ареста някогашния чиновник на Федералната работа за отбрана на конституцията и битката с тероризма, който съгласно следствия е предал адреса на българския публицист Христо Грозев на Русия.

Това оповестяват австрийски медии. Съдът е почел настояването на отбраната на Егисто От - обвинен в съдействие с съветските служби - и е заключил, че няма съображение той да бъде в ареста. Става дума за човек, който съгласно австрийския седмичник " Фалтер " - цитирал документ с предписание за арестуването му - е обвинен, че е получил под подправен предлог адреса на Грозев във Виена.

Грозев, напуснал страната от съображения за сигурност, е прочут с следствията си на действия на съветското разузнаване като отравянето през 2022 година на опозиционния политик Алексей Навални, който умря в пандиза тази година.

Според Съда От към този момент е бил арестуван през 2021 година и по-късно освободен, без да нови закононарушения. Това не приключва следствието против От, арестуван наново в края на март 2024 година

От се свързва от проверяващите и със събирането на информация в интерес на Ян Марсалек - някогашния основен действен шеф на финансовия стартъп " Уайъркард " (Wirecard), обвинен в присъединяване в интервенции на съветското разузнаване. За Марсалек пък има съмнения, че ръководел група българи, упрекнати в шпионаж в Лондон, че им давал задания.

Освен че предал домашния адрес на Грозев на Русия, за От се твърди, че помагал да се следят хора, представляващи интерес за съветските управляващи (от дисиденти до сътрудници на личните служби).

Разследван от години за шпионаж в интерес на Русия, От не напуща напълно структурите на службите при първите изказвания за връзките му през 2017 година След това, въпреки да не се връща в контраразузнаването, без значение че отстраняването му се анулира от Федералния административен съд през 2018 година, продължава да работи няколко години за академията за сигурност на вътрешното министерство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР