Върховният лидер на Ислямската революция аятолах Али Хаменей заяви във

...
Върховният лидер на Ислямската революция аятолах Али Хаменей заяви във
Коментари Харесай

Аятолах Хаменей към Ердоган: Всяка военна атака в Северна Сирия ще навреди на целия регион

Върховният водач на Ислямската гражданска война аятолах Али Хаменей съобщи във вторник, че всяка военна офанзива против Северна Сирия несъмнено ще навреди на Турция, Сирия и целия район и е по-скоро в интерес на терористите. Хаменей направи изказването си на среща с гостуващия турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви иранската

В Техеран за тристранната среща на върха с Ердоган и иранския президент Ебрахим Раиси е и съветският водач Владимир Путин.

Турция, която е подхванала четири интервенции в Северна Сирия от 2016 година, възнамерява да стартира още военни интервенции, с цел да разшири 30-километровата „ зона за сигурност “ по границата.

Подчертавайки нуждата от предоставяне на подтик на съдействието сред Иран и Турция, аятолах Хаменей сподели, че размерът и качеството на обмена и съдействието сред двете страни са доста по-малки от съществуващия капацитет.

Той настоя за нуждата въпросът да бъде прегледан в полемики сред президентите на двете народи.

Върховният водач означи, че ционисткият режим в Израел е главната причина за раздора сред ислямските страни, като добави, че Съединени американски щати и окупационният ционистки режим не могат да спрат възхода на палестинския народ.

Аятолах Хаменей приветства апела на турския президент за обща битка против терористичните групировки от Иран и Турция и сподели, че Техеран несъмнено ще сътрудничи на Анкара в това отношение.

Сирийският въпрос би трябвало да бъде решен посредством договаряния, акцентира аятолах Хаменей и добави, че Иран, Турция, Сирия и Русия би трябвало да договорят завършек на казуса. Върховният водач изрази удовлетворение от връщането на Карабах на Азербайджан.

Настоявайки за нуждата от по-засилено съдействие сред Иран и Турция, аятолах Хаменей сподели: „ Ние постоянно сме защитавали вашата администрация във вътрешните работи и пред лицето на интервенции, и както казахте, ние сме другари в сложни времена. “

Президентът Ердоган от своя страна съобщи, че съдействието сред Иран и Турция би трябвало да се ускори във всички области.

Отбелязвайки, че Анкара постоянно се е противопоставяла на едностранните наказания против Иран и ще продължи да го прави, президентът Ердоган сподели, че страната му поддържа Техеран за възобновяването на нуклеарната договорка и предизвиква своите компании да вършат вложения в страната.

Позовавайки се на дългите години на битката на Иран и Турция против терористичните групи, той сподели, че в Сирия терористичните групи получават необятна въоръжена поддръжка от западни страни, в това число Германия, Англия, Франция и по-специално Съединени американски щати.

От сирийското държавно управление се чака да стартира политически процеси, сподели президентът Ердоган и добави, че сирийският въпрос е главен в дневния ред на формата от Астана.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР