Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей проговори публично в

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей проговори публично в
Коментари Харесай

Върховният лидер на Иран проговори след седмица мълчание и обвини САЩ и Израел за протестите

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей проговори обществено в понеделник за най-големите митинги в Иран от години, като наруши едноседмичното си безмълвие. Той осъди това, което назова „ протести “ и упрекна Съединените щати и Израел в обмисляне на митингите, заяви Асошиейтед прес.

Размириците, избухнали поради гибелта на млада жена в ареста на иранската морална полиция, бушуват в цялата страна за трета седмица, макар напъните на държавното управление да ги овладее. В понеделник Иран затвори най-прочутия си софтуерен университет след траяли часове конфликти сред студенти и полицията. Те трансфораха влиятелното образователно заведение в следващото огнище на митинги, приключили със стотици задържани младежи. Аятолах Хаменей  приказва пред полицейски курсанти в Техеран. Той сподели, че е „ сломен “ от гибелта на 22-годишната Махса Амини в полицейския арест и назова случая  „ печален случай “. Хаменей обаче остро осъди митингите като задграничен скрит план за дестабилизиране на Иран и повтори предходните мнения на управляващите. „ Този протест беше плануван “, сподели той пред курсантите в Техеран. „ Тези протести и неустановеност са проектирани от Америка и ционисткия режим и техните чиновници “, добави аятолахът.

Междувременно управлението на софтуерният университет „ Шариф “ в Техеран разгласи, че в кампуса ще бъдат допускани единствено докторанти до второ разпореждане, след тежките конфликти в неделя вечерта. Свидетели са разказали пред АП, че антиправителствени стачкуващи са се сблъскали с твърдолинейни студенти, поддръжници на режима. Свидетели, поискали анонимност заради боязън от репресии, споделиха, че полицията е задържала стотици студенти в колежа и е употребила сълзотворен газ, за ​​да разпръсне стачкуващите. Студентската асоциация в университета сподели, че служители на реда и чиновници в цивилни облекла са обкръжили учебното заведение от всички страни и са задържали минимум 300 студенти през нощта.  Цивилни чиновници са нанесли побой на професор и няколко чиновници от университета, оповестиха още от асоциацията. Държавната новинарска организация IRNA се опита да омаловажи насилието, като заяви, че се е състояло „ протестно събиране “, което е приключило без жертви.

Последното протестно придвижване в Иран, което провокира едни от най-широко публикуваните безредици в нацията от години, се появи като отговор на гибелта на Масха Амини след ареста й за хипотетично нарушение на прецизния ислямски дрескод в страната. То обаче се трансформира в намерено предизвикателство към иранското управление със викания „ Смърт на диктатора “, които отекват по улиците и балконите след свечеряване. Демонстрациите се мъчителни тематики в Иран, в това число обществените ограничавания в страната, политическите репресии и болната стопанска система, от дълго време задушени от американските наказания. Протестите, с дами, които изгарят наложителните си забрадки и тълпи, скандиращи за рухването на ръководещите духовници, продължиха в Техеран и отдалечени провинции, макар че управляващите ограничиха достъпа до интернет до външния свят и блокираха приложенията на обществените медии. В своите забележки в понеделник Хаменей осъди подиуми на протестиращи, които късат хиджабите си и подпалват джамии, банки и полицейски коли, като „ дейности, които не са естествени, които са неестествени “.

Силите за сигурност са дали отговор със сълзотворен газ, железни сачми и в някои случаи бойна пукотевица, съгласно правозащитни групи. Иранската държавна телевизия заяви, че броят на починалите от жестоки конфликти сред протестиращи и чиновниците по сигурността може да доближи 41. Правозащитните групи дадоха по-висок брой на починалите, като основаната в Лондон Amnesty International съобщи, че е идентифицирала 52 жертви, в това число пет дами и на най-малко пет деца.  Неизброим брой хора са били задържани, като локалните управляващи оповестяват за минимум 1500 души. Силите за сигурност задържаха десетки актьори и деятели, които показаха поддръжката си за митингите, както и десетки публицисти в разширяващата се мрежа на неодобрение. В неделя управляващите арестуваха Алборз Незами, кореспондент в стопански вестник в Техеран. Хаменей сподели, че тези, които подклаждат безредици, с цел да „ саботират “ страната, заслужават сурово гонене и наказване. Младите хора, които „ излизат на улицата, откакто са гледали нещо в интернет “ би трябвало да бъдат „ дисциплинирани “, добави той.

Повечето от протестиращите наподобяват под 25-годишна възраст, съгласно очевидци - иранци, които са израснали в световна изолираност и тежки западни наказания, свързани с нуклеарната стратегия на Иран. Преговорите за възкръсване на емблематичното нуклеарно съглашение от 2015 година са в застой от месеци. Това подхранва публичното неодобрение, защото иранската валута пада в стойност и цените се повишават.  С началото на новата академична година тази седмица студенти се събраха на митинг в университети в Иран, съгласно видеоклипове, необятно публикувани в обществените мрежи. Младите хора скандираха лозунги против държавното управление и осъдиха репресиите на силите за сигурност против стачкуващите.  Университети в огромните градове, в това число Исфахан в централен Иран, Машхад на североизток и Керманшах на запад, организираха митинги. Тълпи от студенти пляскаха, скандираха и горяха забрадки. „ Не го наричайте митинг, в този момент е гражданска война “, крещяха студенти от университета „ Шахид Бехешти “ в столицата Техеран, до момента в който дами сваляха хиджабите си и ги запалваха в символ на митинг против иранския закон, който изисква дамите да покриват косите си. „ Студентите са будни, те ненавиждат управлението на страната! “ скандираха студенти в университета Мазандаран в северната част на страната.

Изригването на студентския яд тревожи Ислямската република минимум от 1999 година, когато силите за сигурност и поддръжници на твърдолинейни духовници нападнаха студенти, протестиращи против рестриктивните мерки на медиите. Тази вълна от студентски митинги при някогашния президент модернизатор Мохамад Хатами провокира най-тежките улични борби след Ислямската гражданска война от 1979 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР