Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей определи нападението на

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей определи нападението на
Коментари Харесай

Върховния лидер на Иран призова Израел да спре нападенията срещу Газа

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей о лимити нападението на Израел против Газа като геноцид над палестинците и сподели, че би трябвало да спре неотложно, заяви държавната телевизия, представена от Ройтерс във вторник.

Високопоставен пълководец на Иранската революционна армия (IRGC) също предизвести за по-нататъшни дейности от страна на подкрепяните от Техеран въоръжени групировки против Израел, в случай че той не приключи офанзивите си.

Израел бомбардира палестинската територия Газа с въздушни удари, от анклава на 7 октомври и убиха 1300 души, множеството от които цивилни.

В отговор на експанзията, Израел се закле да унищожи подкрепяната от Техеран формация " Хамас ", която ръководи Газа.

Но израелските ответни удари убиха повече от 2800 палестинци, една четвърт от които деца, и прогониха към половината от 2,3 милиона поданици на Газа от домовете им. Израел също по този начин наложи цялостна обсада на анклава, предотвратявайки влизането на храна, гориво и медицински консумативи.

" Никой не може да се изправи против мюсюлманите и силите на съпротивата, а ко закононарушенията на ционисткия режим (Израел) против палестинците продължат . Бомбардирането на Газа би трябвало да спре неотложно ", сподели Хаменей пред група студенти в Техеранд.

" Светът е очевидец на геноцида на ционисткия режим над палестинците в Газа ", сподели той под викания " Смърт на Израел ".

Подкрепата за палестинската идея е дирек на Ислямската република след революцията от 1979 година, защото страната, доминирана от шиити, се стреми да се показа като водач на мюсюлманския свят.

Израел от дълго време упреква духовниците на Иран, че подклаждат принуждение, като доставят оръжие на Хамас. Техеран твърди, че оказва морална и финансова поддръжка на групировката.

" Трябва да отговорим, би трябвало да реагираме на протичащото се в Газа ", сподели Хаменей.

Израелските чиновници би трябвало да бъдат изправени пред съда за дейностите си против палестинците в Газа, добави той.

Отделно, заместник-главнокомандващият на Революционната армия Али Фадави предизвести за нови офанзиви от екстремисти, в случай че Израел не спре това, което той назова зверствата си в Газа, заяви организация Фарс.

" Шоковете на фронта на съпротивата против ционисткия режим ще продължат, до момента в който този " раков израстък " не бъде изкоренен от картата на света ", сподели Фадави.

Иранският президент Ебрахим Раиси сподели в понеделник, че поддръжката за палестинците е приоритет на външната политика на Иран, само че въоръжените групи вземат свои лични самостоятелни решения.
 Иран и Саудитска Арабия срещу
Иран и Саудитска Арабия срещу " военните закононарушения против Палестина "

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беседват за първи път от възобновяване на връзките сред страните им
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР