Върховният комисариат на ООН за правата на човека Зейд Раад

...
Върховният комисариат на ООН за правата на човека Зейд Раад
Коментари Харесай

Върховният комисар на ООН за правата на човека изрази безпокойство за човешките права в над 50 страни

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида Зейд Раад Ал Хусейн е смутен от последните събития в над 50 страни по света, в това число от зверствата в Сирия, Йемен и Мианма, както и от политическите трендове в страни като Австрия, Полша и Съединени американски щати.

Той показа през днешния ден в Женева годишен отчет за положението на правата на индивида в света.

Атаките против цивилни в анклава Източна Гута са основали "апокалипсис, плануван и сбъднат от хора в държавното управление, както наподобява, с цялостната поддръжка на някои от техните задгранични поддръжници ", сподели той. Нарушенията на човешките права в Сирия би трябвало незабавно да бъдат отнесени до Международния углавен съд в Хага, добави висшият комисар на Организация на обединените нации, представен от Българска телеграфна агенция.

Зейд съобщи, че държавната атака в Източна Гута не може да бъде оправдана с нуждата да бъдат атакувани няколкостотин бойци. "Последните опити да се оправдават безразборните и брутални офанзиви против стотици хиляди цивилни с претекста, че би трябвало да се води война с няколкостотин бойци - както е в Източна Гута - са неиздържани от правна и морална позиция ", сподели той.

Зейд съобщи, че е шокиран от репресивната политика на Съединени американски щати и Европа, изключително от отношението към мигрантите, съобщи Ройтерс. "Що се отнася до Съединени американски щати, съм шокиран от известията, че доста от мигрантите, които биват арестувани по южните граници, в това число деца, са държани при унизителни условия - да вземем за пример минусови температури, както и че дребни деца биват отделяни от родителите си ", сподели той.

"Осъждам продължаващата неустановеност за ползващите се от програмата за отбрана на към 700 000 млади мигранти, основно от латиноамерикански генезис, пристигнали в Съединени американски щати като деца ", сподели Зейд. В доста от страните в Европейски Съюз наклонността към "расизъм, ксенофобия и втълпяване на ненавист " към този момент господства политическия пейзаж, както сподели предизборната акция в Италия, уточни Зейд. "Дълбоко смутен съм от настоящето прекомерно концентриране на страните от Европейски Съюз върху това да не се разрешава на мигрантите да доближават Европа ", добави той. Изтласквайки мигрантите от границите си, Европейски Съюз рискува да "преотстъпи закрилата им " на страни като Либия, където те са изправени пред действителна заплаха от изтезания, полово принуждение и други съществени нарушавания против тях, съобщи Зейд.

Той нападна плануваните строги ограничения на Австрия против мюсюлманските учебни заведения и джамии и депортациите на противозаконни мигранти, а също и желанията на унгарските управляващи да лимитират активността на неправителствените организации, подпомагащи мигрантите. Върховният комисар осъди диксриминацията против ромското малцинство в Чехия и нейната стратегия за хирургическа кастрация на причинители на полови закононарушения. "Обезпокоен съм от признатото наскоро изключително законодателство, което планува до три години затвор за тези, които нарекат "полски " нацистките концентрационни лагери в Полша ", съобщи Зейд.

За Полша той посочи, че правосъдната система там е отслабена. В Йемен гладуващото население е подложено на офанзива от бунтовниците хуси и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която води война с тях, съобщи Зейд.

В Мианма висшият комисариат на Организация на обединените нации за бежанците събира данни "за продължаващо етническо пречистване в щата Ракхайн ", сподели той. Върховният комисар на Организация на обединените нации съобщи, че в Египет има "климат на боязън " преди президентските избори този месец, правят се арести, изтезания на арестувани и "заглушаване " на самостоятелните медии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР