Върховният комисариат на ООН за правата на човека съобщи, че

...
Върховният комисариат на ООН за правата на човека съобщи, че
Коментари Харесай

ООН: Близо 10 000 цивилни са убити в Украйна

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида заяви, че от началото на войната в Украйна са регистрирани близо 10 000 смъртни случая на цивилни, съобщи ДПА.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11469
Нов отчет, оповестен през днешния ден, сочи, че има 9444 смъртни случая и 16 940 потърпевши, откогато Русия стартира нашествието си в прилежаща Украйна през февруари 2022 година. Общо 500 деца са убити, само че действителният брой евентуално е доста по-висок, отбелязва ДПА. Върховният комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида акцентира, че данните не са точни, защото от доста региони липсва информация.

Това важи най-много за градове като Мариупол, Лисичанск или Северодонецк, които бяха окупирани от съветските сили след дълъг интервал на яростни сражения, което прави събирането на данни по-трудно. Киев също се притеснява, че са убити хиляди или десетки хиляди украинци повече от публично записаните. 

Според доказаните данни на Организация на обединените нации по-голямата част от хората - 7339 от тях - са изгубили живота си в региони на Украйна, които са обстрелвани от Русия. В районите, окупирани от съветските войски, са убити 2105 души.

В източните Донецка и Луганска област, където се водят сражения, има доста повече жертви и от двете страни на фронта, в сравнение с в столицата Киев, Централна и Западна Украйна.

Докладът на Организация на обединените нации сочи, че повече убити жители е имало в първите месеци на войната, а напролет и лятото на 2023 година сред 170 и 180 цивилни губят живота си всеки месец, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР