Върховният комисариат на ООН за човешките права вижда основания да

...
Върховният комисариат на ООН за човешките права вижда основания да
Коментари Харесай

Заради уйгурите: ООН с тежки обвинения срещу Китай

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за човешките права вижда учредения да се счита, че в китайската провинция Синцзян се правят закононарушения против човечеството. Това излиза наяве от отчет, оповестен от висшата комисарка Мишел Бачелет малко преди среднощ, или 10 минути преди да изтече мандатът ѝ на този пост.

Престъпления против човечеството

" Мащабите на своеволните и дискриминационни арести на представители на уйгурското малцинство и на други, най-вече мюсюлмански общностни групи, (…) могат да бъдат класифицирани като интернационалните закононарушения, и по-специално като закононарушения против човечеството ", се споделя в документа. От 2017 до 2019 година, а евентуално и по-късно, на тези хора са им били отнемани съществени човешки права, гласи друго обвиняване.

По данни на правозащитни организации и съумели да избягат уйгури, Китай държи в така наречените „ лагери за превъзпитание " стотици хиляди уйгури и представители на други малцинства. Много от тях биват заставяни да поставят насилствен труд в други провинции. Тези хора са подлагани на медицински операции срещу волята им, а изискванията, при които те са държани във въпросните лагери, са извънредно неприятни.

Съединени американски щати и правозащитни организации упрекват в тази връзка Китай в геноцид, и по-специално в културен геноцид в провинция Синцзян. В отчета на Мишел Бачелет обаче това обвиняване не се съдържа. Пекин отхвърля обвиняванията и приказва за неистини.

Докладът трябваше да се появи доста по-рано

Въпросният отчет трябваше да се появи още предходната година, само че висшата комисарка на Организация на обединените нации за човешките права го отлагаше, тъй като месеци наред тя преговаряше с Китай да ѝ бъде позволено да посети страната. Тази аудиенция беше осъществена през юни. Спорните въпроси бяха свързани с настояването на Върховния комисариат той самичък да взема решение кои места в страната ще бъдат посетени и с кого чиновниците на бюрото на Бачелет могат да беседват – без контрол от китайските управляващи.

След като Пекин одобри тези условия, Бачелет посети също и провинция Синцзян, само че в края на визитата си тя се въздържа от рецензии против държанието на китайските управляващи там.

Силен напън върху Бачелет

Миналата седмица самата висша комисарка призна, че е била подложена на неправдоподобен напън. Докато доста държавни управления са очаквали с неспокойствие оповестението на заключенията на специалистите правозащитници, самата Бачелет е получила писмо, подписано от към 40 държавни управления, с гледище да не разгласява въпросния отчет. Отделни страни тя обаче не назова.

Мишел Бачелет оглавява Върховния комисариат на Организация на обединените нации за човешките права от 2018 година. За втори мандат обаче тя отхвърли да се кандидатира. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш още не е посочил името на нейната наследничка на поста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР