Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че един милион

...
Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че един милион
Коментари Харесай

Над 1 милион бежанци са напуснали Украйна от началото на войната

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците заяви, че един милион души са избягали от Украйна от началото на съветската инвазия в страната преди седмица – невиждана по скоростта си бежанска вълна през този век, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на Асошиейтед прес.

Според данните на Организация на обединените нации над 2 % от популацията на Украйна е избягало за седмица. Според Световната банка в края на 2020 година жителите на Украйна са били 44 милиона.

Върховният комисариат предвижда, че до 4 милиона души може да изоставен Украйна, само че предизвести, че даже тази прогноза може да се промени нагоре.

В имейл комисариатът прецизира, че границата от един милион бежанци в Централна Европа е била надхвърлена съгласно данните към среднощ по сведения, предоставени от националните управляващи.

В туитър висшият комисар за бежанците на Организация на обединените нации Филипо Гранди написа: „Само за седем дни ние станахме очевидци на бягството на един милион бежанци от Украйна в прилежащите страни“.

Сирия, гражданската война в която стартира през 2011 година, сега остава страната с максимален произлязъл бежански поток – над 5,6 милиона души по данни на Организация на обединените нации. Но даже при най-интензивното бягство от Сирия при започване на 2013 година бяха нужни три месеца, с цел да изоставен един милион души.

Говорителката на Върховния комисариат Шабия Манту съобщи в сряда, че „с този темп“ потокът от Украйна може да я трансформира в източник на „най-голямата бежанска рецесия през този век“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР