Върховният комисариат на ООН по правата на човека осъди сплашването,

...
Върховният комисариат на ООН по правата на човека осъди сплашването,
Коментари Харесай

ООН осъди сплашванията, на които Русия подлага противниците на войната

Върховният комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида осъди " заплашването, ограничаващите ограничения и глобите ", на които са подложени хората в Русия, които се опълчват на войната в Украйна. Според Организация на обединените нации с дейностите си управляващите в Русия подкопават съществени свободи, съобщи Франс прес в понеделник.

В понеделник беше открита 51-ата сесия на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации. Съветът ще заседава в продължение на един месец и се чака непровокираната война на Русия против Украйна да бъде една от главните му тематики.

" Сплашванията, ограничаващите ограничения и глобите против хората, които се опълчват на войната в Украйна, попречват упражняването на главните права, обезпечени от конституцията, а точно правото на събиране, на изложение и на сдружаване ", сподели краткотрайната висша комисарка на Организация на обединените нации по правата на индивида Нада ан-Нашиф в речта си по случай откриването на сесията.

" Натискът, който се упражнява върху публицисти, блокирането на запаси, налични в интернет, и останалите форми на цензура са несъвместими с плурализма на медиите и съставляват нарушаване на правото на достъп до информация ", добави Ан-Нашиф.

Откакто Русия стартира своята непровокирана инвазия в Украйна, Кремъл стегна още повече рестриктивните мерки върху несъгласните, като на процедура криминализира рецензията и самостоятелното отразяване на войната.

Два закона, признати на 4 март, не разрешиха разпространяването на това, което страната счита за " подправена информация " за съветската войска и нейната активност. Мерките също по този начин криминализираха митингите против войната и поддръжката за западните наказания. В някои случаи оптималното наказване е 15 години затвор.

" Призоваваме Руската федерация да преразгледа ограниченията, подхванати за разширение на етикета " задграничен сътрудник ", тъй че да включва лица, считани за " под непознато въздействие ", сподели в понеделник Ан-Нашиф.

Първоначалното законодателство от 2012 година по отношение на " непознатите сътрудници " беше ориентирано против неправителствени организации и групи за отбрана на правата. Впоследствие то беше разширено, тъй че да обхване обособени публицисти и медийни организации – в това число рускоезичната работа на Радио Свободна Европа.

Сесията на Съвета на Организация на обединените нации идва на фона на възходящи апели, в това число от интернационалните правозащитни групи, интернационалната организация да дефинира специфичен докладчик по правата на индивида в Русия.

През март Съветът по правата на индивида на Организация на обединените нации сътвори самостоятелна комисия за следствие, която да изследва евентуалните нарушавания на правата на индивида и филантропичното право в Украйна по време на съветската инвазия. Тогава единствено Русия и Еритрея гласоподаваха срещу резолюцията за основаване на комисията.

Тя организира първата си задача в Украйна през юни, като стартира да събира доказателства и да събира показания от жертви и очевидци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР