Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

ООН: Иран да спре с ненужната употреба на сила срещу протестиращи

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк прикани през днешния ден иранските управляващи да спрат " ненужната и несъразмерна " приложимост на мощ против протестиращи хора в страната, съобщи Ройтерс.

Тюрк съобщи на съвещание на съвета, че в Иран има " същинска рецесия с правата на индивида ". По думите му над 300 души са убити до момента при митингите в страната, а към 14 000 са задържани, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ненужната и несъразмерна приложимост на мощ би трябвало да спре ", съобщи той.

Съветът разисква предложение, импортирано от към 50 страни отпред с Германия и Исландия, за основаване на нова задача за определяне на обстоятелствата, която да проверява хипотетичните нарушавания на човешките права в Иран след началото на всеобщите митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини, задържана поради нарушение на ислямските правила за женското облекло.

Иранската представителка Хадидже Карими отбрани своята страна по отношение на правата на индивида.

" Свеждането на общата идея на човешките права до инструмент за политически цели от съответни групи западни страни е извънредно и позорно ", сподели тя.

Германската външна министърка Аналена Бербок настоя за по-сериозно наблюдаване на Иран, съобщи Асошиейтед прес.

" Всичките ни старания са ориентирани към хората, които отстояват своите права със храброст и достолепие ", съобщи тя преди съвещанието, отдадено на потушаването на митингите в Иран. " Само поради това отстояване те са убивани със стотици, задържани с хиляди и потискани с милиони ", съобщи Бербок.

Иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани сподели при посещаване в Индия, че Иран е основал комисия под управлението на вътрешното министерство, която да проверява гибелта на хора по отношение на митингите, заяви Ройтерс.

Той съобщи по индийската телевизия Ен Ди Ти Ви, че към 50 служители на реда са убити до момента, а стотици са ранени при демонстрациите, разтърсващи Иран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР