Върховният комисар на ООН по човешките права Мишел Бачелет призова

...
Върховният комисар на ООН по човешките права Мишел Бачелет призова
Коментари Харесай

ООН призова за изкореняване на системния расизъм

Върховният комисар на Организация на обединените нации по човешките права Мишел Бачелет прикани страните по света да одобряват стратегия, ориентирана към изкореняването на систематичния расизъм. В отчет оповестен в Женева тя упорства да се приключи отричането на расизма и да се стартира битка с него.

„ Призовавам страните да спрат да отхвърлят расизма и да стартират битка с него; да сложат завършек на безнаказаността и да укрепят доверието; да се вслушат в гласа на хората от афроамерикански произход; да преодолеят наследството от предишното и да обезщетят нанесените вреди “, съобщи Бачелет.
 Доклад: В Европейски Съюз пандемията подхрани расизма, домашното принуждение и малтретирането на деца Доклад: В Европейски Съюз пандемията подхрани расизма, домашното принуждение и малтретирането на деца
" Пандемията и провокираните от нея реакции изостриха съществуващите провокации и неравенства във всички области на живота, особ...

Тя предложи на Съвета на Организация на обединените нации по човешките права да „ сътвори специфичен механизъм с съответен период на деяние или да укрепи съществуващите механизми за прокарването на расова правдивост и тъждество във всички райони на света “.

Бачелет приготви своя отчет по молба на Съвета за човешки права, изложена в резолюция, призната през юни 2020 година Поводът за нейното приемане бе гибелта на американеца Джордж Флойд при задържане. При подготовката на отчета е извършена онлайн анкета измежду 340 лица, най-вече от африкански генезис, а също по този начин са проучени редица документи и материали, в това число предоставени от разнообразни страни.

Бачелет е достигнала до извода, че в доста страни в Европа, Северна и Южна Америка „ лицата от африкански генезис по-често живеят в беднотия и се сблъскват със съществени спънки при реализирането на своите права на обучение, здраве, труд и други “. Според отчета хората от африкански генезис се сблъскват и със система дискриминация в връзките си с правоохранителните органи.

Източник/ТАСС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР