Върховният касационен съд (ВКС) определи Районен съд – Пловдив да

...
Върховният касационен съд (ВКС) определи Районен съд – Пловдив да
Коментари Харесай

След като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод: Ето къде ще се гледа делото Дебора

Върховният касационен съд (ВКС) дефинира Районен съд – Пловдив да прегледа делото против Георги Георгиев , упрекнат за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора Михайлова и отправяне на закани за ликвидиране, оповестиха от съда.

„ Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от самостоятелен и неутрален съ д, одобри, че е налице нужда от смяна на подсъдността. Делото следва да се прегледа от Районен съд – Пловдив, който освен е териториално покрай Районен съд – Стара Загора, само че и се намира в различен правосъден регион. Наред с това, смяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да докара до голословно завишаване на разноските и няма да препятства достъпа на страните, очевидците и специалистите до присъединяване в производството “, обосновават определението си висшите съдии.

Българска телеграфна агенция напомня, че повода делото да се гледа в различен съд е, че всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, посредством системата за инцидентно систематизиране, си направи отказ. Оттук следва неспособност на съда да образува състав, който да води делото. Така то е изпратено на Върховен касационен съд за установяване на различен идентичен по степен съд.

Инцидентът стана в края на юни, само че казусът закупи необятен публичен отзив в края на юли. Сигнал за нападението е бил получен към 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиненият е арестуван за период от 24 часа, като тогава той е бил в изискванията на към този момент наложено наказване „ пробация “ от януари т.г. за сходно закононарушение. Той е освободен с разпореждане на Районния съд, откакто правосъдният състав е счел, че съгласно събраните доказателства по делото закононарушението се квалифицира като нанасяне на " лека телесна щета ". На 31 юли Георгиев е арестуван с непрекъсната мярка " задържане под стража ". За закононарушенията, за които е упрекнат, оптималният период на наказването е до 10 години " отнемане от независимост ". Случаят с насилието на Дебора Михайлова провокира серия от митинги в цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР