Върховният касационен съд постанови окончателни присъди на двамата обвиняеми за

...
Върховният касационен съд постанови окончателни присъди на двамата обвиняеми за
Коментари Харесай

Ново развитие за жестокото убийство в Борисовата градина

Върховният касационен съд постанови дефинитивни присъди на двамата обвинени за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 година Александър Георгиев ще изтърпява наказване " отнемане от независимост " за 15 години, а Радослав Кирчев – за 6 години

С присъда на Софийския градски съд подсъдимите са приети за отговорни в това, че на 30.09.2008 година в Борисовата градина в съучастничество като съизвършители съзнателно умъртвили Михаил Стоянов, като действието е осъществено по изключително непосилен метод за убития. На Александър Георгиев е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за 13 години, а на Радослав Кирчев, направил действието като малолетен, е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за 4 години и 10 месеца. С въззивното решение на САС присъдата е променена, като са увеличени размерите на наказването „ отнемане от независимост “ – на Александър Георгиев на 15 години, а на Радослав Кирчев на 6 години. С решението от 2017 година на Върховен касационен съд е променен правосъдният акт на САС и наказванията са понижени на „ отнемане от независимост “ за период от 10 години за Георгиев и „ отнемане от независимост “ за период от 4 години и 6 месеца за Кирчев. Впоследствие то е обжалвано в Европейския съд по правата на индивида от майката на жертвата.



В претекстовете си актуалният състав на Върховен касационен съд прецизира, че касационната инстанция дължи дефиниране на границите на своята инспекция поради спецификата на производството след възобновяването му и дейностите, които следва да се подхващат в тенденция превъзмогване на установените в решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) нарушавания на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида (Конвенцията).

„ Констатирано е, че страната ни не е изпълнила в задоволителна степен задължението си да подсигурява, че сходни прояви, стимулирани от неприязън към действителната или хипотетична полова ориентировка, ще се глобяват съответно. Дадени са общи рекомендации за привеждане на законодателството ни в синхрон с условията за предприемане на ограничения за битка с дискриминирането въз основа на полова ориентировка и полова еднаквост “, пишат висшите съдии.

Те допълват, че в решението на Европейски съд по правата на човека се съдържа укор към националните съдилища, с оглед направената от тях преценка на тежестта на хомофобските подбуди за осъществяване на закононарушението, респективно отразяването им с съответна тежест при индивидуализиране на наказванията на подсъдимите.



Тричленният състав на Върховен касационен съд установи, че предходните правосъдни инстанции са еднопосочни и поредни по отношение на претекста за осъществяване на незаконното действие, а точно – убийството е осъществено по хомофобски подбуди. Изведени са въз основа на правилно откритите обстоятелства, че подсъдимите дружно с други лица неведнъж са се събирали в Борисовата градина, с цел да атакуват и нанасят побой на непознати, които те оприличавали на хомосексуалисти. Така се е случило и процесната вечер с тази разлика, че подсъдимите освен нанесли нечовечен побой на потърпевшия, само че и предизвикали гибелта му по изключително непосилен за него метод.

Според висшите съдии, изпълнявайки условията да отмери законосъобразно и заслужено наказването, САС вярно не е придал изключителна тежест и значителност на периода на наказателното произвеждане и е изразил противоречие с интерпретирането му от първоинстанционния съд като извънредно смекчаващо отговорността събитие. В решението на Върховен касационен съд се споделя, че и настоящата преценка на периода, в който се води наказателното произвеждане против подсъдимите, не стимулира извода, че е нарушено правото на подсъдимите на обективен развой, развил се в рационален период.

Касационната инстанция приема, че апелативният съд е извършил условията за законосъобразно и заслужено установяване на наказването и на двамата подсъдими и няма съображение за интервенция – било, проявявайки по-голяма благосклонност, било с връщане на делото на въззивната инстанция за утежняване ситуацията на подсъдимите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР