Върховният касационен съд постанови две условни присъди за смъртта на

...
Върховният касационен съд постанови две условни присъди за смъртта на
Коментари Харесай

Две условни присъди за смъртта на четирима души при срутването на хотел Вероника

Върховният касационен съд постанови две условни присъди за гибелта на четирима души при сриването на хотел " Вероника " край Варна. Присъдата не предстои на обжалване и протестиране.

Тричленен състав на Върховния касационен съд анулира въззивното решение Апелативен съд – Варна във връзка с подсъдимите Валентин Пенчев и Виолета Данова по отношение на обвиняването по член 123, алинея 3, прочие 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс за нарушаване на член 168, алинея 1, т. 4 от Закон за устройство на територията и по гражданските искове и разноските по делото и вместо това постановява:

Признава подсъдимия Валентин Пенчев за отговорен в това, че в интервала 26.03.2015 година – 08.04.2015 година в гр. Варна, заради немарливо осъществяване на строително надзорна активност на обект „ Ремонт, реорганизация, рационализация и главно възобновяване на апартаментен хотел „ Вероника “, представляваща източник на нараснала заплаха, нарушил член 168, алинея 1, т. 4 от Закон за устройство на територията и по несъобразителност предизвикал гибелта на Борислав С., Манол М., Тодор Т. и Йосиф С., заради което и на съображение член 123, алинея 3, прочие 2 вр. алинея 1 вр. член 55, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс го осъжда на 2 години отнемане от независимост. На съображение член 66, алинея 1 от Наказателен кодекс отсрочва осъществяването на по този начин наложеното наказване с 3-годишен изпитателен период .

Признава подсъдимата Виолета Данова за виновн а в това, че в интервала 26.03.2015 година – 08.04.2015 година в гр. Варна, заради немарливо осъществяване на строително надзорна активност на обект „ Ремонт, реорганизация, рационализация и главно възобновяване на апартаментен хотел „ Вероника “, представляваща източник на нараснала заплаха, нарушила член 168, алинея 1, т. 4 от Закон за устройство на територията и по несъобразителност предизвикала гибелта на Борислав С., Манол М., Тодор Т. и Йосиф С., заради което и на съображение член 123, алинея 3, прочие 2 вр. алинея 1 вр. член 55, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс я осъжда на 2 години отнемане от независимост. На съображение член 66, алинея 1 от Наказателен кодекс отсрочва осъществяването на по този начин наложеното наказване с 3-годишен изпитателен период .

На съображение член 45 Закон за задълженията и договорите осъжда подсъдимия Валентин Пенчев да заплати на гражданските ищци Бистра Д. и Таня Д. сумата от по 25 000 лева за всеки от тях , представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от закононарушението, ведно със законната рента върху тях от 08.04.2015 година

На съображение член 45 Закон за задълженията и договорите осъжда подсъдимата Виолета Данова да заплати на гражданските ищци Бистра Д. и Таня Д. сумата от по 25 000 лева за всеки от тях , представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от закононарушението, ведно със законната рента върху тях от 08.04.2015 година

Осъжда подсъдимия Валентин Пенчев да заплати държавна такса в размер на 2000 лв..

Осъжда подсъдимата Виолета Данова да заплати държавна такса в размер на 2000 лв..

Оставя в действие въззивното решение в останалата част.

Присъдата не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР