Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд (КС) да обяви

...
Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд (КС) да обяви
Коментари Харесай

ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция

Върховният касационен съд изиска от Конституционния съд (КС) да разгласи за противоконституционни последните промени в Наказателно-процесуален кодекс, с които делата за корупция по високите етажи на властта и против магистрати минаха от Софийски градски съд в спецсъда, оповестиха от Върховен касационен съд.
Според висшите съдии преместването е в несъгласие с конституционните правила, недопускащи изключителни съдилища “.
„ Извънредните съдилища не са възможни в правовите страни, каквато по Конституция е Република България, тъй като те се основават за обслужването на избрани политически цели в прорез с разбирането за самостоятелен съд, който по формулировка не може да обслужва такива цели “, написа в настояването.
В него се сочи, че досега подсъдността на делата в Специализирания съд се е определяла по материя (вид престъпление), а след последните промени тя към този момент се дефинира съгласно качеството на причинителя на закононарушението.
Върховен касационен съд желае от Конституционният съд да разгласи за противоконституционни и измененията в Закона за правосъдната власт, които плануват годишен бонус до шест работни заплати към възнаграждението, само че единствено за магистратите в спецправосъдието, както и опция за безкрайно командироване на магистрати от други съдилища и прокуратури в спецзвената и промени в самия статут на звената.
Народните представители одобриха противоречивите ремонти на 27 октомври т. година, макар че Висш съдебен съвет и Съветът по правосъдна промяна към министъра на правораздаването се оповестиха срещу тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР