Върховният касационен съд поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционни

...
Върховният касационен съд поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционни
Коментари Харесай

ВКС поиска Конституционният съд да се произнесе за промените в НПК

Върховният касационен съд изиска Конституционният съд да разгласи за противоконституционни промените в Наказателно-процесуален кодекс , съгласно които се трансформира подсъдността на делата за корупция – те бяха гледани от Софийския градски съд, само че към този момент ще бъдат преместени към Специализирания углавен съд.

Според висшите съдии обаче с тези промени, прокарани в Народното събрание от ръководещите и Движение за права и свободи, Специализираният съд става ексклузивен съд, а това е неразрешено от Конституцията .

Съдиите от Върховен касационен съд одобряват, че определянето на подсъдността на Специализирания съд съгласно субекта на закононарушение го характеризира точно като ексклузивен съд.

„ Още повече този извод се удостоверява от съчетаването на специфичното качество на субекта, като определящо подсъдността на делото, със специфична процедура, по която се преглежда делото, открита законодателно за профилирания съд. Една от присъщите черти на изключителния съд е той да правораздава по основани особено за задачата правила и такива правила са открити във връзка с Специализирания съд”, пишат от Върховен касационен съд.

Още предишния месец стана ясно, че Върховен касационен съд ще сезира Конституционен съд поради обстоятелството, че дадени каузи против избрани хора се пренасочват от един съд към различен и по този начин се основава чувството за извънредност.

Според Върховен касационен съд законодателните промени опонират и на интернационалните контракти, по които България е страна. В претекстовете си Върховен касационен съд прави и прилика с Народния съд от 1944 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР