Върховният касационен съд остави в сила присъда на Пловдивския апелативен

...
Върховният касационен съд остави в сила присъда на Пловдивския апелативен
Коментари Харесай

8,5 г. за пребил до смърт приятел овцевъд

Върховният касационен съд остави в действие присъда на Пловдивския апелативен съд, с която на подсъдимия Г. Д. е наложено наказване от 8,5 години отнемане от независимост.

Той е приет за отговорен първо от Пазарджишкия областен съд и наказан на 7,5 години затвор за това, че на 7. 08. 2020 година в с. Сестримо, община Белово, е предизвикал съзнателно на М. Д. тежка телесна щета, от която по-късно потърпевшият е умрял.

Със същата присъда подсъдимият е приет за отговорен и по обвиняване за нелегално владение на муниции, за което е наказан на 3,5 години.

Съдът е постановил да изтърпи най-тежкото от двете санкции, а точно 7,5 години отнемане от независимост.

Двамата мъже и други техни съселяни дружно отглеждали овцете си.

На въпросната дата вечерта, до момента в който дружно дояли овцете, подсъдимият попитал пред всички М. Д. дали ще пристигна на работа на сутринта и откакто чул, че потърпевшият е зает, му се развикал и го обиждал.

Когато  М. Д. си тръгнал подсъдимият го последвал, настигнал го и го пребил на пътя.

Пострадалият едвам се прибрал пешком вкъщи.

Близките му извикали кола за спешна помощ на идващия ден.

След обзор той бил признат по неотложност в болница, където макар направената интервенция и приложеното лекуване, на 13.08.2020 година М. Д. умрял.

Подсъдимият и майката на потърпевшия апелират пред Апелативен съд – Пловдив, който преквалифицира действието от причиняване на тежка телесна щета в причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена телесна щета.

Апелативните съдии постановат на Г. Д. наказване от  8,5 години отнемане от независимост и удостоверяват присъдата в останалата й част.

Върховните съдии намират, че апелативния съд е извършил прецизно задължението си да ревизира правилността на атакувания правосъден акт по отношение на осъщественото от подсъдимия посягане против личността, като е подложил на личен деликатен разбор доказателствата и средствата за тяхното определяне.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване или митинг.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР