Върховният касационен съд на Румъния удовлетвори жалбата на Лаура Кьовеши

...
Върховният касационен съд на Румъния удовлетвори жалбата на Лаура Кьовеши
Коментари Харесай

Съдът махна забраната на Кьовеши да напуска Румъния

Върховният касационен съд на Румъния удовлетвори жалбата на Лаура Кьовеши против правосъдния надзор, избран от прокурора Адина Флореа със специфичния отдел за проверяващи магистрати. Така възбраната против някогашния основен прокурор за битка с корупцията да напуща страната е отстранена. Решението на съдиите е дефинитивно, съобщи БГНЕС.
" Подадох тъжба против тази противозаконна мярка. Доказах, че това деяние е нелегално и безпричинно. Сега мога да напущам страната, правосъдният надзор е анулиран и моята тъжба е призната ", съобщи Кьовеши след чуването си.
Кьовеши имаше шестчасово чуване пред специфична комисия, формирана от съдии за следствие в Румъния. След чуването тя съобщи, че това е опит за затваряне на устата ѝ. " Това е опит да ме накарат да млъкна, да не плашат всички в правосъдната система, че си вършим нашата работа. Вероятно някои хора са толкоз обезверени, че мога да получа работата (главен прокурор на ЕС) и затова не ми разрешават да приказвам с медиите ", сподели Кьовеши.
Бившият началник на профилираната румънска прокуратура чака резултата за кандидатурата си за европейската прокуратура. " Това е част от акция за огорчение и тормоз, аз очаквам резултатите от договарянията. Казах какво трябваше да кажа по тези въпроси ", сподели Кьовеши.
Запитана дали има връзка сред акцията, почнала против основния прокурор Аугустин Лазар и оглавяващия Върховния съд и следствието против нея, Кьовеши сподели: " Разбира се. Има и други прокурори и съдии, които се нападат всекидневно поради тяхната работа и всички ние прекосяваме през всички тези акции, тъй като вършим работа и тъй като други желаят да крадат умерено, а ние го предотвратяваме. Но, както споделих преди, в системата има доста смели съдии и прокурори, тъй че няма от какво да се опасяваме. Времето ще покаже, че обвиняванията са неоснователни.
" В момента ми е предоставена отбрана, тъй като получих доста закани ", добави тя.
Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс удостовери поддръжката си за Кьовеши в конкуренцията за европейски основен прокурор. Тимерманс сподели, че Кьовеши остава любимец на Европейския парламент за тази позиция, като акцентира, че е значимо тя да е претендент. Той добави, че е имал опция да работи с Кьовеши няколко години и тя е доста първокласен юридически специалист и се възхищава на куража ѝ.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също удостовери утвърждението си за Кьовеши при започване на сесията на Екологичен потенциал. Таяни разгласи, че ще изпрати писмо до румънските управляващи с молба да не попречват присъединяване на Кьовеши във всички стадии на избор на Европейската прокуратура.
Кьовеши беше отстранена от позицията си от румънското държавно управление - стъпка, за която интензивно се разяснява, че пречи на независимостта на правосъдната власт в Румъния. Тя е упрекната в корист със служебно състояние, рушвет и подправени показания, обвинявания, които отхвърля.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР