Върховният касационен съд изменя присъдата на Викторио Александорв, който уби

...
Върховният касационен съд изменя присъдата на Викторио Александорв, който уби
Коментари Харесай

Защо Викторио Александров трябва да лежи 30 г., а не до живот

Върховният касационен съд променя присъдата на Викторио Александорв, който умъртви половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол.

След като първата инстанция даде на младия охранител 20 година, апелативният съд - пожизнен затвор, в този момент висшите магистрати постановяват Викторио да лежи 30 година и това е окончателното им решение.

Размерът на присъдата стана явен още през предходната седмица, само че в този момент Върховен касационен съд разгласява и претекстовете си.

Всъщност Върховен касационен съд един път анулира доживотната присъда на САС и дава вместо това 20 години. После обаче ги усилва с 1/2 - и по този начин дефинитивно стават 30 години. Все пък висшите съдии одобряват, че има " очевидна неправда " на наказването пожизнен затвор.

Приемат, че причинителят не е изключително рисков, затова - няма съществуване на изключително тежък случай.

„ Недопустимо е решението за доживотна изолираност на причинителя да се основава на неговите характерови особености, прегледани като криминогенен фактор отвън съответно осъщественото закононарушение. Констатациите на специалистите психиатри и психолози за прекалено предпочитание да се постанова, за неуважение на непознатата характерност и за податливост към операции посредством представянето си като жертва не са в поддръжка на тезата за изключителна тежест на осъщественото действие, а могат да обосноват само нуждата от повече старания за реализиране на поправянето и превъзпитанието на Александров ", пишат от Върховен касационен съд.

Посочват се смекчаващи условия - чистото правосъдно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, откровеното страдание за осъщественото.

Въпреки това откакто заменят доживотната присъда с оптималната допустима - 20 години, заключават следното:

Две от закононарушенията на Александров имат за резултат отнемането на човешки живот, т. е. съставляват посягане против публичното богатство, ползващо се с най-висока степен отбрана. Убийството на Дарина е съпроводено с спомагателни отегчаващи условия, каквито са младата възраст на жертвата, това, че е майка на личното му дете, навършило година единствено преди седмица.

Въпреки че е имал разполагаем повече от осем часа, подсъдимият не е съумял да откри обществено допустим излаз от сложната обстановка, а вместо това е направил още закононарушения, като упражнил насила във връзка с таксиметровия водач и умъртвил дребната Никол, по-късно се самонаранил.

„ Отнемането на живота на детето, което е обичал и за което се е грижел, като единствен метод за практикуване на надзор сочи на сериозен недостиг на вътрешния запас на подсъдимия, което ще затрудни отстраняването от съзнанието му на негативните настройки, възгледи и полезности и възпитаването на тяхно място на нови, публично допустими “, безапелационни са висшите съдии.

Затова съгласно тях за реализиране на задачите на Наказателен кодекс " и с оглед изключителната морална укоримост на държанието на Александров наложеното му общо най-тежко наказване е незадоволително заслужено. Следва да бъде увеличено с една втора и подсъдимият да изтърпи общо отнемане от независимост за период от 30 години. 

Ето и цялостния текст на известието:

След решение на Върховен касационен съд Викторио Александров ще изтърпява наказване отнемане от независимост за период от 30 години за убийството през 2018 година на Дарина М. и на едногодишната им щерка Никол

С Решение № 82/23.09.2022 година по наказателно дело № 243/2022 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) променя решението по в.н.о.х.д. № 681/2021 година на Софийския апелативен съд (САС), като заменя наказването пожизнен затвор, несъмнено на Викторио Александров за закононарушението по член 116, алинея 1, т. 3, т. 4, т. 5 и т. 12 от Наказателен кодекс, с отнемане от независимост за период от 20 години, както и във връзка с наложеното общо наказване, като заменя доживотния затвор с отнемане от независимост за период от 20 години. На съображение член 24 от Наказателен кодекс усилва периода на наложеното най-тежко наказване отнемане от независимост на 30 години. Оставя в действие решението в останалата му част. Решението е дефинитивно.

Делото е формирано по касационни тъжби на подсъдимия против решението на САС, с което е променена присъда на Софийския градски съд, като са увеличени наказванията за закононарушението по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс от 1 година на 3 година отнемане от независимост, за закононарушението по член 116, алинея 1 от 20 година отнемане от независимост на пожизнен затвор, надлежно е увеличено и наложеното общо най-тежко наказване. Присъдата е доказана в останалата част. Подсъдимият е приет за отговорен в това, че на 29.10.2018 в гр. София в жилището ѝ съзнателно умъртвил Дарина М., като е наказан на 15 година отнемане от независимост. Признат е за отговорен и в това, че на същата дата съзнателно умъртвил Никол А., негова рождена щерка, малолетно лице, което се намира в безпомощно положение, като е наказан на пожизнен затвор. Признат е за отговорен и в това, че на същата дата принудил таксиметров водач да извърши нещо, обратно на волята му, като е наказан на отнемане от независимост за период от 3 година Наложено му е най-тежкото от по този начин избраните санкции – пожизнен затвор.

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд касационните тъжби са основателни във връзка с недоволството за очевидна неправда на наказването пожизнен затвор. Въззивният съд е определил типа на глобата след попълване на доказателствения материал с задоволително данни за действието и дееца, само че съвкупната им преценка не дава съображение за извод, че наложеното най-строго наказване е съответно, пишат в претекстовете си висшите съдии. Не е изложена безапелационна обосновка за възприетата изключителна тежест на осъщественото закононарушение по член 116 от Наказателен кодекс (убийството на детето). „ Недопустимо е решението за доживотна изолираност на причинителя да се основава на неговите характерови особености, прегледани като криминогенен фактор отвън съответно осъщественото закононарушение. Констатациите на специалистите психиатри и психолози за прекалено предпочитание да се постанова, за неуважение на непознатата характерност и за податливост към операции посредством представянето си като жертва не са в поддръжка на тезата за изключителна тежест на осъщественото действие, а могат да обосноват само нуждата от повече старания за реализиране на поправянето и превъзпитанието на Александров. От посочените в решението съображения във връзка глобата за убийството на детето Никол може да бъде споделен изводът, че съществуването на четири обособени по-тежко квалифициращи признака съставлява отегчаващо събитие. Този аргумент не е задоволителен, с цел да бъде наложено най-тежкото наказване “, се споделя в решението. Следва да се държи сметка и за откритите смекчаващи условия, каквито са чистото правосъдно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, откровеното страдание за осъщественото. Според висшите съдии е несъмнено, че закононарушението е с висока степен на социална заплаха, само че защото тежестта му не е изключителна по смисъла на член 38а, алинея 2 от Наказателен кодекс, наложеното наказване пожизнен затвор следва да бъде сменено с отнемане от независимост в оптималния период от 20 години. Промяната на най-тежката от избраните наказания предпоставя и изменение на решението на САС в частта, с която е наложено общо наказване, като доживотният затвор бъде сменен с отнемане от независимост за период от 20 години.

В решението на Върховен касационен съд се акцентира обаче, че две от закононарушенията на Александров имат за резултат отнемането на човешки живот, т. е. съставляват посягане против публичното богатство, ползващо се с най-висока степен отбрана. Убийството на Дарина М. е съпроводено с спомагателни отегчаващи условия, каквито са младата възраст на жертвата, това, че е майка на личното му дете, навършило година единствено преди седмица. Въпреки че е имал разполагаем повече от осем часа, подсъдимият не е съумял да откри обществено допустим излаз от сложната обстановка, а вместо това е направил още закононарушения, като упражнил насила във връзка с таксиметровия водач и умъртвил дребната Никол, по-късно се самонаранил. „ Отнемането на живота на детето, което е обичал и за което се е грижел, като единствен метод за практикуване на надзор сочи на сериозен недостиг на вътрешния запас на подсъдимия, което ще затрудни отстраняването от съзнанието му на негативните настройки, възгледи и полезности и възпитаването на тяхно място на нови, публично допустими “, безапелационни са висшите съдии. Според тях за реализиране на задачите по член 36, алинея 1 от Наказателен кодекс и с оглед изключителната морална укоримост на държанието на Александров наложеното му общо най-тежко наказване е незадоволително заслужено. Следва да бъде увеличено с една втора и подсъдимият да изтърпи общо отнемане от независимост за период от 30 години.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР