Върховният касационен съд излезе с окончателни присъди по делото за

...
Върховният касационен съд излезе с окончателни присъди по делото за
Коментари Харесай

ВКС излезе с окончателни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората

Върховният касационен съд излезе с дефинитивни присъди по делото за гибелта на Ангел Димитров-Чората. По 7 години затвор получават и петимата служители на реда, упрекнати, че са надвишили правата си по време на акция " Респект ". След 14 години правосъдни борби, присъдата изненада както наказаните, по този начин и околните на умрелия.

Благоевград
 © БГНЕС
На 10 ноември 2005 година Ангел Димитров-Чората е задържан. По време на акцията, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, мъжът умира, а петимата служители на реда: Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски се трансформират в обвинени, като поредно са оправдавани и осъждани.

Европейският съд за правата на индивида в Страсбург осъди България да заплати 50 000 евро на фамилията на умрелия. Заради решението основният прокурор Сотир Цацаров изиска обновяване на делото. За окончателната присъда Мирослав Писов - един от обвинените служители на реда, схваща късно нощес, от свои близки.
 Мирослав Писов: " В един миг хората които живеят на този адрес дето съм живял в Благоевград са си изкарали акъла, тъй като трима души нахълтват горе на етажа и споделят: Трябва да бъде арестуван. Те ми се обаждат и викат - полицията те търси, само че до тоя миг на мене никой нито ми се е обаждал, нито ми е давал нещо като информация или документ. "
След безсънна нощ мъжът взема решение самичък да се съобщи на управляващите.

Мирослав Писов: Ние отиваме да ни задържат и да ни вкарат в осъществяване на политическото решение на Лозан Панов. Да е жив и здрав! Все едно да осъдиш 17 български професори, които са казвали в експертизите си, че гибелта на лицето няма връзка с дейностите на служителите на реда. Ма той правосъден доктор ли е Лозан Панов? Какъв е?  Върховният съд върна делото Върховният съд върна делото "Чората " за нова експертиза
Върховният касационен съд върна на Военно-апелативния съд делото за гибелта на Ангел Димитров - Чората за ново разглеждане. Съдът анулира решението на...

Върховният касационен съд ще разгласява решението и претекстовете по него, откакто получи съобщение от прокуратурата, че и петимата наказани са арестувани.
Мирослав Писов: " За да не може нашите юристи да апелират - те не могат да апелират, тъй като нямат решението - е за какви права на индивида приказваме. Те ще апелират, но споделят те би трябвало да се съберат и петимата, ма чакай, петима правораздаването постоянно е персонално, не е групово. Не го разбирам, не знам, питайте ги тях. Аз да си взема багажа и да забележим тука ли къде? "
Роднините на Ангел Димитров-Чората обявиха, че ще разясняват тематиката, когато публично стане ясно решението на съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР