Севернокорейските оръжия за Русия вероятно няма да имат голяма разлика във войната в Украйна, казва Мили

...
Върховният американски военен казва, че Северна Корея може да успее
Коментари Харесай

Върховният американски военен казва, че Северна Корея може да успее да засили Русия доставка на артилерийски боеприпаси за войната в Украйна

От ЛОЛИТА К. БАЛДОР Асошиейтед прес 16 септември 2023 г., 8:46 ч. Украйна, но това едва ли ще има голяма разлика, каза висшият американски военен офицер при пристигането си в Норвегия за срещите на НАТО, които започнаха в събота и ще се фокусират отчасти върху конфликта.

САЩ. Генерал от армията Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза, че неотдавнашната среща в Русия между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин вероятно ще накара Северна Корея да предостави на Москва 152-милиметрови артилерийски снаряди от съветската епоха. Но той каза, че все още не е ясно колко или колко скоро.

„Ще има ли огромна разлика? Скептичен съм към това“, каза Мили пред репортери, пътуващи с него. Той каза, че въпреки че не иска да омаловажава твърде много помощта за оръжия, „съмнявам се, че тя би била решаваща.“

Чужди правителства и експерти спекулират, че Ким вероятно ще доставя боеприпаси на Русия в замяна на получаване на съвременни оръжия или технологии от Русия.

Мили и другите началници на отбраната от страните от НАТО се срещат в ски зоната Холменколен в края на Осло през следващите няколко дни, за да обсъдят подкрепата за Украйна и други въпроси на регионалната отбрана. Оттам Мили ще присъства на месечната среща на Контактната група за отбраната на Украйна в Германия във вторник. Тази група, ръководена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин е основният международен форум за набиране на военна подкрепа за Украйна.

Срещите на НАТО идват, когато украинските сили напредват бавно, пробивайки руските бойни линии в контранастъпление който не се е придвижил толкова бързо или толкова добре, колкото първоначално се надявахме. Лидерите на Киев лобират за нов кръг модерни оръжия, включително ракети с по-голям обсег.

Adm. Роб Бауер от Холандия, председателят на Военния комитет на НАТО, каза в събота на срещите, че историята ще покаже, че „Украйна е трансформирала съвременната война и те вървят напред всеки ден. Всеки успех е една стъпка по-близо до победата." Той каза, че руските сили "продължават да губят все повече позиции и цяла Русия страда под въздействието на икономическите санкции и дипломатическата изолация."

Milley каза, че продължава да има нужда от повече оръжия и оборудване в Украйна и че съюзниците и партньорите ще обсъждат как да се справят с това. Той каза, че вярва, че продължава да има широка, двупартийна подкрепа в Съединените щати и Конгреса на САЩ за помощта.

Но американските законодатели са все по-раздвоени относно предоставянето на допълнителна помощ за Украйна, тъй като войната е вече във втората си година. Президентът Джо Байдън предложи пакет от още 13,1 милиарда долара военна помощ и 8,5 милиарда долара за хуманитарна подкрепа Консервативните републиканци настояват за широко намаляване на федералните разходи, а някои от тези, които са съюзници на бившия президент Доналд Тръмп, се стремят конкретно да спрат парите за Украйна.

Въпросът ще бъде основна тема във Вашингтон през следващата седмица, когато украинският президент Володимир Зеленски посети Белия дом и Капитолийския хълм по време на престоя си в Съединените щати, за да присъства на Общото събрание на ООН.< /p>

В Норвегия началниците на отбраната на НАТО ще продължат срещата си в събота с по-малка среща в неделя на около дузина западни и индо-тихоокеански военни лидери, които Мили каза, че ще се съсредоточат за уроците, извлечени от войната в Украйна и как те могат да бъдат приложени в Тихия океан.

САЩ смятат Китай за свое основно предизвикателство за националната сигурност и напрежението между двете нации нараства, докато Пекин продължава агресивната военна експанзия в региона. През последната година Китай засили военните си действия около Тайван, изпращайки бойни кораби и бойни самолети почти ежедневно.

Китай твърди, че самоуправляващият се остров е негов и има продължаващи опасения, че Пекин се готви да използва сила, за да се опита да поеме контрола над Тайван. Глобални лидери предупредиха, че неуспехът да бъде спряна инвазията на Русия в Украйна може да насърчи други страни да опитат подобни поглъщания и да променят базирания на правила международен ред, установен след края на Втората световна война.

Milley каза, че групата ще включва началници на отбраната от Великобритания, Норвегия, Холандия, Италия, Германия, Франция, Дания, Канада, Белгия, Австралия, Нова Зеландия и Япония.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР