Върховният административен съд внася искане в Конституционния съд за установяване

...
Върховният административен съд внася искане в Конституционния съд за установяване
Коментари Харесай

ВАС дава на КС разпоредба за отчуждаването на имоти в София |

Върховният административен съд внася искане в Конституционния съд за определяне на противоконституционност на наредба, обвързвана със периодите за отчуждаване на парцели в София, оповестиха от Върховен административен съд. 

Става дума за парцели за създаване на обекти - обществена общинска или обществена държавна благосъстоятелност на територията на Столичната община. Това е параграф 23 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столична община, признат през 2018 г. 

Върховните магистрати одобряват, че е налице противоречие сред коментираната наредба и наредбите на член 4, алинея 1 и член 17, алинея 1 и алинея 3 от Конституцията, които прокламират правилата на правовата страна и неприкосновеността на частната благосъстоятелност. 

Параграф 23 препраща към анулирания член 17 от Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), като периодите за започване на отчуждителни процедури за създаване на такива обекти са разнообразни според от интервала на влизане в действие на подробните устройствени проекти: до и след влизане в действие на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Сроковете във връзка с подробните устройствени проекти са сред 5 и 15 година, според от типа на обектите, и стартират да текат от 28 януари 2007 г.  

По отношение подробните устройствени проекти, влезнали в действие след тази дата, се ползват разпоредбите на Закона за устройство на територията, който планува доста по-кратки периоди – надлежно 5 и 10 години за другите типове обекти обществена общинска или държавна благосъстоятелност. 

Върховните магистрати одобряват, че нормата основава неравнопоставеност за притежателите на парцели, предопределени за отчуждаване с устройствени проекти, признати преди и след влизането в действие на ЗУЗСО. Времето за започване на отчуждителни процедури за парцели в Столична община е избран по друг метод за заварените устройствени проекти, и за парцелите, планувани за отчуждаване с устройствени проекти, влезнали в действие след влизането в действие на ЗУЗСО. 

Освен това, с въвеждането на § 23 през 2018 година, в прорез с настоящото предписание на Закона за устройство на територията началният миг за започване на отчуждителни процедури да е влизането в действие на обстоен организационен проект, се вкарва нов начален миг за започване на отчуждителните процедури, а точно - влизането в действие на ЗУЗСО. По този метод не се зачита към този момент изтеклия интервал от време от одобряването на заварените подробни устройствени проекти до влизането на този закон в действие. Това основава друг от посочения в Закона за устройство на територията режим за притежателите на засегнатите от идно отчуждаване парцели на територията на Столична община.

Върховните магистрати одобряват, че на територията на цялата страна диря да бъдат прилагани едни и същи критерии, уредени в общия Закон за устройство на територията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР