Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнася като първа

...
Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнася като първа
Коментари Харесай

Конституционният съд: Върховният административен съд трябва да гледа актовете на кабинета

Върховният административен съд (ВАС) би трябвало да се произнася като първа инстанция по разногласия за законността на актове, издадени от Министерския съвет и министрите, при практикуване на конституционно предоставените им функционалности и пълномощия по управлението и реализирането на държавното ръководство.

Това е постановил Конституционния съд по настояването за пояснение на главния закон, отправено преди време от пленума на Върховния административен съд, оповестява news.lex.bg. Решението е било взето единомислещо, като от състава на Конституционен съд е отсъствал един арбитър - Георги Ангелов.

Според висшите съдии нормата от Конституцията - член 125 ал.2 (Върховният административен съд се произнася по разногласия за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона) е неразбираема и двусмислена и това води до нееднозначното ѝ пояснение.

В настояването до Конституционния съд висшите съдии оповестиха, че Върховен административен съд не е способният съд да се произнася като първа инстанция по разногласия за законността на актове на държавното управление и министрите, а че тези пълномощия могат да се реализират и в касационното произвеждане.

Такова решение на Конституционния съд, чиито претекстове ще станат известни по-късно, отваря вратата за промяна в административното правосъдие - посредством разтоварването на Върховен административен съд от стотици каузи, да вземем за пример за уволнения на чиновници, които стават с акт на министър и по тази причина той ги преглежда като първа инстанция.

" Решението на Конституционния съд дава опция на законодателя да извърши промени в законодателството, касаещи подсъдността на делата. При такава смяна ще се докара до по-бързо и качествено административно правосъдие в интерес на жителите – по-кратки периоди за насрочване и разглеждане на каузи, по-нисък % висящи каузи, разтоварване на Върховен административен съд и по-равномерно натоварване на административните съдилища. След смяна на съответните процесуални закони съгласно тълкувателното решение на Конституционния съд, част от актовете на Министерски съвет и на останалите министри, които не са свързани с функционалната им подготвеност, ще могат да бъдат обжалвани на първа инстанция пред административните съдилища ", споделя ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, представен в прессъобщение от съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР