Върховният административен съд (ВАС) реши, че издадените разрешителни за водовземане

...
Върховният административен съд (ВАС) реши, че издадените разрешителни за водовземане
Коментари Харесай

ВАС постанови, че разрешителното за водоползване позволява строеж на ВЕЦ

Върховният административен съд (ВАС) реши, че издадените разрешителни за водовземане дават всички права на вложителите за създаване на Водноелектрическа централа и не са нужни спомагателни позволения и други документи. на 16 март 2022 година по митинг на Окръжна прокуратура-Благоевград против позволение за градеж от 2014 година на Малка водно електрическа централа " Сугарево ", издадено от основния проектант на община Сандански на компанията " Белви " ООД.

Произнасянето на съда не предстои на обжалване.

Според него оспорваното от прокуратурата позволение за градеж е издадено законно от способен орган, въз основа на издадено на компанията позволение за водовземане и прилагане на воден обект. Това, според Закона за водите, дава право на титуляря му за създаване на нови уреди за водовземане на повърхностни води.

В разрешителното категорично е посочена цел на използването - създаване на речно водохващане в руслото на р. Сугаревска на тъкмо несъмнено място. В този документ е дадена скица и механически параметри на оборудванията в това число в детайли е разказано речното водохващане, напорен тръбопоровод с разказани параметри, постройка на Малка водно електрическа централа и изтичало на Малка водно електрическа централа. Установено е, че проектирането на подобект " водохващане " е на база утвърден Подробен устройствен план и е в съгласие със съответните държавни институции, както и че водохващането е проектирано съгласно издадената виза от основния проектант на Община Сандански.

Окръжната прокуратура в Благоевград е наказана да заплати на " Белви " сумата 3732 лева, представляваща заплатено адвокатско заплащане.

По мотив правосъдното решение от Асоциация " Хидроенергия " припомниха във вторник, че към този момент две години търси решение за противоречивите промени в Закона за водите, засягащи работата на водноелектрическите централи в България.

Въпреки безспорния принос на Водноелектрическа централа за електроенергийната сигурност, непоклатимост и за осъществяването на амбициозните европейски цели за реализиране на въглеродно неутрална стопанска система, след 2018 година българската страна слага редица спънки от административен и регулаторен темперамент пред бранша, показват в своя позиция от браншовата организация.

При строителството на Водноелектрическа централа през годините българската страна поредно е приемала, че с издаването на позволение за водоползване за съответната Водноелектрическа централа се уреждат и вещните права върху парцелите в речното корито, обществена държавна благосъстоятелност, в които се намират водовземните уреди. За страдание, след 2018 година страната ревизира това свое пояснение на нормативната уредба и с промени в законови и подзаконови актове променя със задна дата условията към построяването на Водноелектрическа централа, декларират от асоциацията.

Тя припомня за изменението от месец март 2021 година на Наредбата за използването на повърхностните води, с което от титулярите на разрешителни за водоползване се изисква да показват документ за учредено право на градеж в речното корито като част от процедурата за изменение/продължаване на разрешителното.

Очевидно, че откакто страната не е изисквала подобен документ при създаване на съответната Водноелектрическа централа, няма по какъв начин титулярите на разрешителното да се снабдят с подобен със задна дата, години (а в някои случаи и десетилетия) след законното въвеждане на съответния обект в употреба, с решение на съответно оторизиран държавен орган по контрола на строителния развой.

Решението на Върховния административен съд удостоверява основателността на настояванията на Асоциация " Хидроенергия " за анулация на неуместните текстове от Наредбата за водоползване и за законодателни промени, които да уредят въпроса дефинитивно и без опция за превратно пояснение от страна на администрацията, разясняват от " Хидроенергия ".

В интервал на невиждана международна енергийна рецесия всеки киловатчас евтина и чиста електрическа енергия, каквато създават ВЕЦ-овете в България, е от стратегическо значение за енергийния микс, добавя се в позицията ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР