Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд-Стара Загора

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд-Стара Загора
Коментари Харесай

Ще продължи да се възползва. ВАС не взе решение и върна делото за разрешителното на ТЕЦ „Марица-изток 2“

Върховният административен съд (ВАС) анулира решението на Административния съд-Стара Загора и върна делото за комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Марица изток-2 " ЕАД за ново разглеждане.

Според Върховен административен съд са позволени основни нарушавания, когато първоинстанционният съд е отхвърлил жалбата на съдружие " За земята - достъп до правораздаване " против решението на шефа на Изпълнителна организация по околната среда от от 21.12.2018 година за актуализиране на разрешителното. То ѝ разреши да не съблюдава понижените пределно възможни правила за изхвърляне на серен диоксид и живак.

През март съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с разпореждане, че България, като разрешава на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да замърсява със серен диоксид.

Според Съд на Европейския съюз държавната централа работи в прорез с екологичните правила, без крайни периоди или проект за справяне с нездравословните излъчвания. Решението пристигна в отговор на преюдициално питане на Върховен административен съд, което беше отправено по дело на " За Земята " и " Грийнпийс " през 2021 година

Това се случи, откакто старозагорският съд не одобри доводите им против актуализирането на решението.

В позиция на " Грийнпийс " се споделя, че " разрешителното на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ е горещият картоф, който всички институции си трансферират и след четиригодишна правосъдна сага и решение от Европейския съд, българският Върховен съд (ВАС) отхвърля да вземе решение по делото всъщност ".

" Липсата на решение по същината на проблема значи, че в това време Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ разрешава да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти ", означават от организацията.

От нея прецизират, че Върховен административен съд " отхвърля да разяснява обстоятелствата по делото и избира да се концентрира върху нарушаванията на процеса - остро подлага на критика старозагорския съд за десетките механически неточности в решението му – да вземем за пример незавършени параграфи, замяна на думата „ живак “ с думата „ желязо “, чуване на специалисти като очевидци, а не като движимости лица, и доста други.

„ Решението на висшия ни съд е крачка обратно за отбраната на правото на чиста околна среда. При ясните инструкции на Съда на Европейски Съюз и томовете правосъдни бумаги, събрани по делото, е учудващо, че Върховен административен съд търси още доказателства, вместо да вземе окончателното решение “, разяснява юрист Регина Стоилова .

От " Грийнпийс " прецизираха, че решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване, само че правосъдният спор ще продължи пред Административния съд в Стара Загора, чието решение още веднъж може да бъде обжалвано пред висшата инстанция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР