Върховният административен съд (ВАС) отмени на почти цялата Наредба №2

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени на почти цялата Наредба №2
Коментари Харесай

Вещите лица бесни, ВАС отмени важна наредба

Върховният административен съд (ВАС) анулира на съвсем цялата Наредба №2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица. Решението е дефинитивно и от през днешния ден към този момент е в действие. 

Основната причина Върховен административен съд да анулира наредбата е, че през 2014 година, когато е оповестен планът за нея, той е бил съпроводен от претекстове, които не дават отговор на условията на Закона за нормативните актове. Върховните съдии показват, че главният претекст за приемане на нова разпоредба за движимостите лица през 2014 година, който е бележит от Министерството на правораздаването, на процедура е, че предходната разпоредба е анулирана от съда. 

Върховен административен съд припомня, че условията към отчета са да сочи аргументите, които постановат приемането на нормативния акт, задачите които се слагат, финансовите и други средства, нужни за използването на новата уредба, предстоящите резултати от използването, в това число финансовите, в случай че има такива и разбор за сходство с правото на Европейски Съюз.

Сега съдът установи, че преди 8 години не са показани разбор на аргументите за приемане на наредбата, аргументация на нейното наличие и по какъв начин ще се отрази върху обществото и заинтригуваните лица нейното използване. „ В този смисъл не са отразени предстоящите резултати от използването, в това число финансовите. Не е изработен разбор за сходство с правото на Европейския съюз “, показва тричленният състав на Върховен административен съд, чието решение в този момент е доказано.

След решението на съда от цялата разпоредба за движимостите лица остават да работят единствено чл.1, ал.1, т.4, чл.16, ал.2, чл.22 и глава шеста. Повечето са свързани с Единния указател на движимостите лица и влязоха в действие през 2022 година Изключение е член 22 от наредбата, който се отнася до възнагражденията на специалистите на Министерство на вътрешните работи. 

Базисно въпросите за движимостите лица са регламентирани в Закона за правосъдната власт. В закона обаче липсва уредба за възнагражденията им. 

" Отмяната на наредбата официално значи, че няма ред, по който се вписват движимости лица, няма ред за възнаграждение и така нататък Ако би трябвало да се следва буквата на закона, от на следващия ден може да не се направи нито една експертиза. Тоест, официално, би трябвало да спре правораздаването в България ", считат от Съюза на самостоятелните автотехнически специалисти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР