Върховният административен съд (ВАС) отхвърли пет жалби на Коалиция Продължаваме

...
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли пет жалби на Коалиция Продължаваме
Коментари Харесай

ВАС отхвърли пет жалби срещу състави на РИК

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли пет тъжби на Коалиция „ Продължаваме промяната “ против съставите на районните изборни комисии в Плевен, Пазарджик, Шумен, Монтана и Кюстендил с решения по административни каузи № 1541, 1542, 1543, 1544, 1545 от 2023 година, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Върховните магистрати одобряват, че обжалваните решения за съставите на петте районни изборни комисии не опонират на задачата на закона и ЦИК не е упражнила превратно предоставената й власт. Целта на закона е да се ограничи болшинството на една партия и коалиция в РИК като нейни членове, както и като управителен състав. В съответните случаи тази цел е спазена, заради което ЦИК не е упражнила превратно предоставената й власт.

Съгласно чл.145, ал.1 от Административнопроцесуален кодекс контролът, реализиран от съда върху решението на ЦИК, е единствено за правомерност, а не по целенасоченост. След като атакуваното решение на ЦИК не опонира на императивна законова наредба, същото не е незаконосъобразно.

Без правно съображение са и отправените от жалбоподателя изказвания за липса на авансово оповестени от страна на ЦИК критерии при назначение управителния състав на РИК, което създавало условия за произволност. Така дефинираното недоволство не е относимо към сегашния юридически спор, а към решение № 1584 - НС/02.02.2023г. на ЦИК, което не е обжалвано от Коалиция " Продължаваме промяната " или от различен участник в изборите, заради което е влезнало в действие и не е предмет на актуалното правосъдно произвеждане.

Поради това правосъдните сформира на Върховен административен съд одобряват, че не са налице отменителни учредения по смисъла на член 145 Административнопроцесуален кодекс и жалбите следва да бъдат отхвърлени като неоснователни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР