Върховният административен съд /ВАС/ на Република България осъди Министерския съвет

...
Върховният административен съд /ВАС/ на Република България осъди Министерския съвет
Коментари Харесай

Правосъдие за трагедията в ‘Миджур’: ВАС наложи обезщетение от 150 000 лева на МС и МОСВ

Върховният административен съд /ВАС/ на Република България осъди Министерския съвет /МС/ и Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ да заплатят обезщетение от 150 000 лв. на роднините на М. Ангелова. Тя почина в тежък индустриален случай на 1 октомври 2014 година в цех „ Миджур “, владеене на „ Видекс “ АД. Съдът подреди компенсацията да включва и законната рента от деня на случая.

Делото е формирано след касационна тъжба на трима наследници на Ангелова , които оспорвали решение на Административен съд-Видин. Първоначалното решение отхвърлило техните искове за обезщетение за неимуществени вреди, породени от гибелта на тяхната брачна половинка, майка и щерка .

Ищците обвинили държавното управление, че не е подхванало дейности за прекъсване на процеса по заличаване на 1,6 млн. противопехотни мини , импортирани от Гърция, макар предизвестия от четири неправителствени организации. Те настояват, че Министерството на околната среда и водите не е подхванало ограничения за лишаване на разрешителното за употреба на завода , макар известия за заплахата.

Съдът приел, че прехвърлянето на противопехотните мини по контракта сред „ Акмон “ СА (Гърция) и „ Видекс “ АД е в нарушаване на Отавската спогодба. Конвенцията не разрешава потреблението, складирането и прехвърлянето на противопехотни мини и планува тяхното заличаване, а не неутрализиране по различен метод.

Решението на Върховен административен съд акцентира значимостта на спазването на интернационалните задължения и отговорността на държавните институции за попречване на трагични произшествия. То също по този начин обезпечава значим казус за бъдещи каузи, свързани с корпоративна и държавна отговорност в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР