Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил отмяната на забраната за

...
Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил отмяната на забраната за
Коментари Харесай

Върховният съд окончателно отмени забраната за къмпингуване на Карадере

Върховният административен съд (ВАС) е удостоверил анулацията на възбраната за къмпингуване на Карадере, оказва се от решение на тричленен състав на съда. То е от 20 юни тази година и е дефинитивно. С него се оставя в действие решението от 2015 година на Административния съд във Варна.

Тогава съдът почете жалбата на представители на гражданска група " Да спасим Карадере " и анулира общинска възбрана за палаткуване и къмпингуване отвън туристическите обекти на територията й.

От община Бяла са обжалвали това решение пред Върховен административен съд. За удостоверение на решението на Административния съд във Варна е пледирал и представителят на държавното обвиняване.

Общинската разпоредба за запазване на публичния ред, поддържане чистотата и сигурността на територията в Бяла (чл. 64а от Наредба №1) беше изменена през април 2015 година, забрани " разполагането на кемпери, каравани и палатки отвън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги ". Предвидените санкции за нарушение на тази възбрана бяха от 100 до 500 лв..

Съдебен състав с ръководител Панайот Генков и съдиите Мира Райчева и Владимир Първанов приема напълно причините на първата инстанция - наредбата е призната при позволени основни нарушавания на процесуалните правила, изразяващи се в липса на претекстове

" Правилно правосъдният състав е приел, че приложените към съответния план претекстове не показват по явен и понятен метод волята на административния орган за желаните промени, тяхната цел и повода, заради която се постановат същите. Липсва каквато и да е аргументация, по отношение на нуждата от доразвиване на правила, визирани в закон или подзаконов нормативен акт, свързани с запазване на околната среда. Не е ясно заради какви аргументи не се ползват към този момент въведени в тази тенденция санкционни правила, а се постанова изначално възбрана по смисъла на новоприетия текст на член 64а от Наредба № 1 на Община Бяла ", пишат висшите съдии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР