Върховният административен съд (ВАС) е искане от директора на Българска

...
Върховният административен съд (ВАС) е искане от директора на Българска
Коментари Харесай

Съдът потвърди връщането на Евролаб 2011 на Капитан Андреево

Върховният административен съд (ВАС) е искане от шефа на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) Христо Даскалов за пояснение на определението на висшите съдии, с което предходната седмица компанията "Евролаб 2011 " беше позволена още веднъж да прави товарене и разтоварване на камиони на граничния пункт "Капитан Андреево ". На процедура по този начин висшите съдии удостоверяват, което беше постановено "безусловно и неотложно " на 19 юли.

"Евролаб 2011 " извършваше фитосанитарния надзор на "Капитан Андреево " допреди няколко месеца, когато ръководещите в оставка от "Продължаваме смяната " разкриха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази активност на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на "Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

"Евролаб 2011 " беше принудена да прекрати активността си на "Капитан Андреево " и да освободи наетите от нея пространства там от шефа на Българската организация по сигурност на храните. Впоследствие компанията подаде няколко тъжби в съда, които предходната седмица бяха почетени от магистратите.

В понеделник Христо Даскалов е изискал от Върховен административен съд да разтълкува определението си, с което възвръща достъпа на "Евролаб 2011 " до осъществяването на товаро-разтоварна активност на граничния пункт.

С новия с акт висшите съдии удостоверяват, че БАБХ не може да продължава да прави тази активност, тъй като европейски правилник задължава операторите "да дават на чиновниците на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен надзор ".

"Предоставянето на достъп до стоките на вносителите несъмнено включва товаро-разтоварна активност. БАБХ не може сама да дава стоката пред себе си ", показва Върховният административен съд.

Даскалов е помолил и за пояснение във връзка неяснотата дали определнието на Върховен административен съд би трябвало да се ползва и по отношение на останалите оператори на "Капитан Андреево ", които към 20 май са общо 20. В тази връзка магистратите показват, че произнесеният от съда акт не визира "трети лица, които извършват функционалностите на оператори по товаро-разтоварна активност на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР