Върховният административен съд върна ОВОС-а на новия инсинератор в София

...
Върховният административен съд върна ОВОС-а на новия инсинератор в София
Коментари Харесай

ВАС върна ОВОС-a на завода за отпадъци в София в Административния съд

Върховният административен съд върна ОВОС-а на новия инсинератор в София на административния съд. Сега различен съства от магистрати би трябвало да се произнесе по проблема, оповестяват от вестник Сега.
Жалбата е на екосдружение " За Земята ". Те оспорват направената оценка за влияние на околната среда във връзка със градежа на инсинератор за изгаряне на гориво от RDF (твърди) боклуци на територия на ТЕЦ-София.
Решението идва дни откакто ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация и Атака в СОС  взеха решение, че с цел да се построи цех за горене на боклуци няма потребност да се питат софиянци, отхвърляйки препоръчаният по тематиката референдум от " Демократична България " и самостоятелният консултант Борис Бонев.
В претекстовете си Върховен административен съд показва, че първата инстанция " не е подложила на преценка прегледаните опасности от спешни обстановки и ограниченията за реагиране... ", а също и че " следва да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск , наличието, равнищата и териториалния обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от изпускащото устройство ".
" Избраната площадката за реализация на капиталовото предложение (RDF-инсталацията) се намира в регион „ Сердика “, само че по делото са налице задоволително данни за евентуално неподходящо влияние от реализацията върху прилежащите региони и надлежно – за евентуална заплаха за засягане на околната среда на териториите на тези региони ", написа още в решението.
В направения Оценка на въздействието върху околната среда като евентуално наранено население в региона, в който се предлага да бъде осъществено капиталовото предложение, са отделени следните 3 групи : строителните служащи, работещите на територията на площадката, и работещите на територията на капиталовото предложение, показва Върховен административен съд. Живеещите в кварталите на регион „ Сердика “ не са прегледани като евентуално наранено население по основание, че след въвеждане на инсталацията в употреба при съблюдаване на софтуерния режим на пречиствателните уреди не се чака утежняване на индикаторите и нормите за качеството на атмосферния въздух, отбелязва съдът.
Именно това оспорва „ За земята “ с изказване, че излъчванията на въглероден окис и азотни оксиди ще се популяризират върху територията на „ Сердика “ и освен върху нея, само че и върху жилищни и публични здания в регионите „ Нови Искър “, „ Надежда “ и „ Подуяне “ и „ Кремиковци “, напомня Върховният съд.
Според магистратите в публичните съвещания има право да взе участие освен директно засегнатата част от обществото, само че и тази, за която съществува заплаха да бъде наранена.
Заключението в Оценка на въздействието върху околната среда, че от употребата на инсталацията не се чака утежняване на качеството на атмосферния въздух по отношение на данните от отчет за 2012 година, не може да се схване в смисъл, че изпусканите нови въздушни замърсители ще се лимитират върху територията на индустриалната площадка, написа в решението .

Върховен административен съд открива още редица недостатъци в хода на първоинстанционното правосъдно произвеждане:
не е изяснено какъв е териториалният обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от новото изпускащо устройство според от климатичните и атмосферните условия; няма преценка за рисковете от спешни обстановки и ограниченията за реагиране, се споделя в решението; не е изяснена опцията за пораждане на сюжет на най-лошия вероятен вид.
Затова съдът постановява : " Неправилно е отхвърлено настояването на " За Земята " за допускане на спомагателна правосъдна експертиза, която да даде умозаключение при естествена (безаварийна) работа на инсталацията, като се нанесе обсегът на излъчванията на CO, върху кои региони с изключение на „ Сердика “ ще се популяризира нездравословното влияние на атмосферните замърсители с оглед посочения от движимостите лица радиус за площадката на Топлоелектрическа централа „ София “.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР