Върховният административен съд върна на първа инстанция делото за удължаване

...
Върховният административен съд върна на първа инстанция делото за удължаване
Коментари Харесай

ВАС върна отказ на съда в Пловдив за удължаване на концесия в кариерата над Белащица

Върховният административен съд върна на първа инстанция делото за удължение на добива от кариерата край Белащица, което „ Холсим “ води против РИОСВ-Пловдив. Дружеството е обжалвало заповед на шефа на екоинспекцията, с което се приключва капиталовото им предложение за още 15 години концесия в находището.
Прочетете още
Припомняме, че сходен проблем имаше и „ Европейски пътища “. Желание на компанията да добива още 25 години в находището на „ Белащица-юг “ бе пресечено със заповед на Ивайло Йотков, която те апелираха пред Административен съд-Пловдив. Същият излезе с решение преди дни, с което отхвърли жалбата им. В претекстовете си съдът показва, че шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда е работил съгласно заповед на шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, която афишира за неприемлив добивът на инертни материали в обсег на предпазена зона за водите.

Казусът на „ Холсим “ обаче се е развил по друг метод. Той е достигнал до втора инстанция, откакто Административният съд под тепетата е отхвърлил настояванията им с право на двуседмично обжалване. Такова последвало от страна на компанията.

От последния правосъден акт на Върховен административен съд излиза наяве, че съвещанието по проблема в Пловдив било разпределено за 15 февруари, само че отсрочено за разглеждане през април. „ Холсим “ дали мнението си, в това време обаче Апелативен съд трансформирал реда, по който ще гледа производството. След това разгледал мненията на страните по разногласието и взел решение да отхвърли настояването на някогашния концесионер.

Казусът бил препратен към Върховен административен съд. Върховните магистрати, откакто разгледали разногласието, определили, че съдът в Пловдив погрешно е решил разногласието. Открили позволени нарушавания при двустранното и обективно разглеждане на делото. По този мотив го върнали назад към първа инстанция за преразглеждане.

Междувременно Върховен административен съд отсъжда на РИОСВ-Пловдив да изплати на „ Холсим “ 250лв. за разходи. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР