Върховният административен съд сложи край на съществуващото от 20 г.

...
Върховният административен съд сложи край на съществуващото от 20 г.
Коментари Харесай

ВАС сложи край на абсурда 140 км/ч на магистралите по закон, 120 км/ч по правилник |

Върховният административен съд постави завършек на съществуващото от 20 година неуместното състояние в Закона за придвижване по пътищата и правилника за използването му.

Според ЗДвП оптималната скорост по автомагистралите на България е 140 км/ч, а в правилника е записана 120 км/ч, което от години е мотив за издаването на наказателни постановления. 

Правилникът е признат през 1996 година, само че не е анулиран и до момента. Законът пък е променян неведнъж. С следващото изменение през 2012 година скоростта бе вдигната на 140 км/ч.

Вчера Върховен административен съд постанови, че се анулира член 73, алинея 1 от Правилник за използване на Закона за придвижване по пътищата и осъжда Министерския съвет да заплати разноските по делото в размер на 1731,19 лева Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред петчленка на Върховен административен съд в 14-дневен период.

До решението се стигна след тъжба на мъж от Димитровград, който упорства съдът да анулира наредбата от правилника (чл. 73, алинея 1), която дефинира пределната скорост за придвижване по автомагистрала на 120 км/ч., защото погазва правилото на правовата страна.

Според висшите магистрати актът по използване на закон губи напълно или частично мощ по едно и също време с цялостната или частична анулация на закона. Но както е станало в тази ситуация със ЗДвП, новият закон може да разпореди да останат краткотрайно в действие всички или някои разпореждания на акта по използване на анулирания, в случай че са съвместими с наредбите на новия закон.

" В случая е налице несъгласие сред по-висок по степен акт с по-нисък по степен акт. Задължението на правораздавателните органи да ползват по-високия по степен акт не значи безмълвна анулация на по-ниския по степен акт, заради условието за правна сигурност, т. е. да е ясно дали един подзаконов нормативен акт е анулиран или не, доколкото получатели на същия са освен правораздавателните органи ", показва Върховен административен съд.

И изяснява, че подзаконовият акт работи досега на правосъдното му оповестяване за унищожаем по реда на Административнопроцесуален кодекс (чл. 195, алинея 1 АПК). Докато това стане, съдът следва да ползва по-високия по степен нормативен акт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР