Върховният административен съд сложи край на сагата със строителството на

...
Върховният административен съд сложи край на сагата със строителството на
Коментари Харесай

Съдът пусна багерите в зоопарка

Върховният административен съд постави завършек на сагата със строителството на зоопарка до Гребния канал. Жалбата на съдружие " Граждански надзор - отбрана на животните ", поради която градежът е спрян от две години, е отхвърлена като неоснователна. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и няма спънки зоопаркът, стартират през 2015 година, да бъде приключен.

Сдружението оспорваше мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, с което на Община Пловдив беше обещано единодушие да строи зоологическата градина без отчета за Оценка на въздействието върху околната среда /Оценка за влияние върху околната среда/ и надлежно без публично разискване. От сдружението упорстваха за екологична оценка с мотив, че мястото за зоологическата градина е неуместно, защото единствено на няколко метра се намира Гребният канал и при градежа неизбежно ще се изсичат дървета. Върховните магистрати обаче потвърдиха претекстовете на Община Пловдив, че не става дума за нов обект, а за уголемение и рационализация на съществуващия зоокът. Те не намират проблем във обстоятелството, че предходният зоопарк бе с повърхност към 10 дка, а новият е четири пъти по-голям. Строителството, което коства 4,6 млн. лв., е спряно с акт 10. Управителят на компанията реализатор " Запрянови - 03 " Вакрил Запрянов твърди, че обектът е подготвен на 99 % и ще бъде приключен 20 дни откакто машините и майсторите се върнат в обекта.

В бюджета на Община Пловдив за 2019 година са планувани 523 000 лв. за строително- монтажните работи. Според изпълнителя тези пари са задоволителни за въвеждането на обекта в употреба. Отделно за общинското дружество " Зоопарк - Пловдив " са обезпечени 854 655 лв. за прехрана и заплатите на 26 чиновници. На два пъти беше обявявана поръчка за доставка на животни, само че е анулирана поради правосъден спор или липса на претенденти за доставките.

Със зоопарка има и различен проблем. Специализираният съд още чака модифициран обвинителния акт против кмета Иван Тотев, неговия заместител инж. Димитър Кацарски и кмета на " Западен " Димитър Колев за нарушавания при провеждането на публичната поръчка. Според следствието цената на обекта непозволено е повишена от 4 млн. лв. на 4,6 милиона. От администрацията отвръщат, че няма злоупотреби, защото решението за нарастване на цената е взето от групов орган - Общинския съвет. Миналата година прокуратурата внесе преписката в спецсъда, само че оттова тя беше върната за доизясняване на обстоятелствата. Продължаващото следствие обаче не е спънка за завършването на зоопарка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР