Върховният административен съд ще заседава в понеделник, за да разгледа

...
Върховният административен съд ще заседава в понеделник, за да разгледа
Коментари Харесай

Съдът ще разгледа делото за броенето на разписките в деня след изборите

Върховният административен съд ще заседава в понеделник, с цел да прегледа жалбите против решението на Централната изборна комисия да бъдат преброени всички контролни разписки от гласоподаване с машини във всички секции в страната и чужбина, оповестиха от съда.

Жалбите са две - от "Изправи се БГ! Ние идваме " и "Демократична България - Обединени ", както и от претендента за народен представител на "Изправи се БГ! Ние идваме " за 7 МИР - Габрово Теодор Георгиев.

ЦИК взе оспореното решение късно нощес, 36 часа преди началото на изборния ден, по предложение на зам.-председателя Емил Войнов (БСП). "За " гласоподаваха 12 души (четиримата представители на ГЕРБ, тримата от Българска социалистическа партия, двамата от Движение за права и свободи и тримата от "Има подобен народ "), а трима - двамата представители на "Демократична България и участникът от "Изправи се БГ! Ние идваме ", се оповестиха срещу.

Комисията един път към този момент беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, само че решението падна в след решение на Върховния административен съд след тъжба на същите две политически обединения. След него ЦИК взе решение да се броят контролно разписките на 30% от машините, само че нощес изненадващо реши друга с аргумента, че подозренията в обществото за операции на вота би трябвало да бъдат разсеяни.

Опонентите на това решение пък споделят, че разписките не са публични документи, не са предпазени, не е вероятен контролът върху гласоподавателите какъв брой и какви разписки пускат в урните. Освен това при ръчното преброяване грешките били прекомерно чести и по този начин вместо да се разсеят подозренията, можело да се провокират нови, включително и посредством злонамерени дейности.

Жалбата на "Изправи се БГ! Ние идваме " и "Демократична България " беше импортирана посредством ЦИК в 11.30 ч. през днешния ден. Оттам преписките са стигнали до съда в в 15.41 часа. Тогава се оказало, че в тях липсва дубликат от протокола от съвещанието на ЦИК, извършено късно нощес. Липсващият документ е постъпил в деловодството на съда в 16.35 ч.
Веднага след премахване на непълнотата Върховен административен съд образува и насрочи делата - № 11315/2021 и № 11316/2021, за разглеждане в намерено правосъдно съвещание в 15,00 часа в понеделник, 15 ноември 2021 година, се споделя в известието на съда. В него се припомня, че според Изборния кодекс срокът за изговаряне е три дни от постъпването на жалбата.

Междувременно кореспондентите на БНР в страната оповестяват, че новината за решението на ЦИК се посреща нееднозначно в секционните комисии - някои техни представители считат, че броенето няма да сътвори з0атруднения, съгласно други обаче е прекомерно допустимо закъснение при отчитането на резултата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР